Kënaqesia juaj në portalin tonë!

Mire se vini ne Ardhmeria Forum, Ju ftojme qe te Regjistroheni, ne menyre qe te keni aksese ne te gjitha kategorit dhe temat, ne Ardhmeria Forum, mund te gjeni Filma Shqip dhe te huaj, Muziken me te re 2011, DVD Humore shqip, Keshilla Mjeksore, Diskutime, Video Klipe, Kuriozitete dhe Lajmet me te reja nga vendi dhe bota.

Ardhmeria-Forum Staff.

Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Faqja 2 e 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:10 pm

Këshillat Dhe Mësimet Të Gjithë Atyre Qe Kan Dëshirë Të Mirën Me Këtë Metodë

Këshillave qe duhet të i përmbahen, për tu krijuar të i sëmuari autogjestion të dobishëm, jan të shkurtëra dhe të mjaftueshëm nësë në mënyrë të drejtë aplikohen.

Duhet të jeni të sigurtë në vetveten dhe ate duhet treguar me zërin e juaj, duhet të jeni modest në sjellëje dhe në të shprehur, mirëpo mjaft autoritativ, të përfitohet përshtypja se i sëmuari urdhërohet.
*
* *
Sugjestioni i folur me zë monoton, te i sëmuari krijon gjendje të kotjës qe mundësojnë fjalët të depërtojnë deri të qenja e pavetdijshme e të sëmuarit.
*
* *
Tentoni qe më të sëmundurin të veni raporte miqësore me plot besim. Pasi qe te krioni disponim të ai, provokoni gjendje kanqësie dhe ndjenjën sikur të ishit mik i tij, lehtë do të ja arrini suksesit.
*
* *
Pa marrë parasyesh së për çfarë rasti bëhët fjalë, për të ardhë deri të suksesi, duhet qe pa kushtëzim të besoni se do të ia delni me sukse.
Kur dikush juve ju shikon në mënyrë të ftofshme ose me hidhërim, ose vëreni se për dikend nuk keni simpati, mos të ju habit kjo gjë, mos të ndikoj në sjellëjën e juajtë të rendomtë. Atëhere i thuani vetës:
“Unë do të tërhjeku këtë përson qe nuk i jam simpatik, unë për te do të jem simpatik”.

Pas një kohe të shkurtër çdo sjellëje armiqësore nda juve nuk do t’ju len përshtypje.
*
* *
Nuk duhet tentuar me sugjestione të ndryshme.

“Për çdo ditë dhe në çdo pikëpamëje jamë mirë e më mirë”
I plotëson të gjitha nevojat .
*
* *
Një përson dy vite nuk ka muajt të hapë pëllëmbën edhe pran shërimit të shumë mjekve. Mjeku X..., ja ka hapë pëllëmbën në atë momentë kur i ka sugjeruar vetëm:
“Unë mundem”.
*
* *
Kurr nuk duhet të dhimbet i sëmuari. Mund të më konsiderojnë si i pa ndjenja. Ajo është në interes të sëmuarit, sepse edhe më vështirë kishte me qenë kur të dhimbsën.
*
* *
Me qellim nuk përdori terme profesionale, por për çdo ditë, në mënyrë sa më të thjeshtë; ato kan ndikim më të fortë.
*
* *
Nësë ka dëshirë dikush të bëjë diç, duke krijuar bindje se për ate nuk është i aftë, do të bëjë të kundërtën e asaj qe ka pasë dëshirë..

Marramenja është shembull më i mirë për këte. Paramendoni qe një person kalon para një humnere nëpër një ngushticë, në fillim ai nuk mendon asgjë. Në moment kur mendja i shkon se mund të rrëxohet në humnerë. Nësë në atë rast për mosfatin e tij shikon anash, është i humbur, sepse është duke menduar se po rrëxohet duke menduar se një forcë e padukshme është duke e tërhjekur në fund të humnerës. Ajo do të rritët sa më shum qe të rrezistoi. Ky është shkaktari më i shpeshtë në të shumtën e rastëve në bjeshkë.

Sugjestioni negativ qe mund të veproi në kuptimin e plotë fizik, vepron edhe në ate psikik.

Mendimet depresive jan si një lloj humnere dhe përgadisin fatkeqësinë atij qe nuk dija të shpëtoi.
*
* *
Ndikimi i psikikës në trup ekziston. Jam i bindur se ai është më i madh sesa qe mendohet. Ai është i jashtzakonshëm, dhe i pakufizuar.

Nganjëhere vërehet qe shkakton shtangimin e gjymtyrve, respektivisht paralizën qe mund të jetë kaluese apo e përhershme, nësë nuk ndryshojnë rrethanat, respektivisht gjendja psikike e njeriut.

Nuk mund të them se vullneti nuk është forca e jonë. Ajo është forcë e madhe, mirëpo shpesh here kthehet kundër neve. Duhet ju në vetvete të e mendoni.

“Unë dëshiroi dhe do ta fitoi”.

e kur nuk e teproni ju do ta fitoni.
*
* *
Ju vetveti ja krijoni disa simptome sëmundëje, duke u rrudhë dhe menduar se simptomet janë të sëmundjes qe ju mendoni se e keni.

Nësë vuani nga diç, përdorëni këtë sugjestion:

“Kjo më ka munduar, por më nuk do të më mundoi”.

Përseritëni 20 here në mengjes e 20 here në mbrëmje:

“Për çdo ditë në çdo pikëpamëje jam mirë e më mirë”.

Ky është ilaç për të gjitha, e kështu edhe i thjeshtë. Apo jo?

Nësë mendoni se jeni të sëmuar, do të jeni. Nësë mendoni se do të shëroheni, ajo do të ju ngjajë.
*
* *
Me vetbesim arrihet suksesi, por të shpresoish nuk mjafton.
*
Për prind është mjaft lehtë të largohen dukurit negative nga fëmiu kështu qe nga ata të krijojnë përsona të dëshiruar. Ata do të ia dalin në këtë drejtim, duke ju përsëritur fëmijve për çdo nat gjatë gjumit të tyre, 20 apo 25 here ate çfarë nga ata dëshiroin. Këte nënat dhe baballarët të nëkuptojnë si detyrë të tyre ndaj fëmijve të tyre.
*
Mirënjohëja mund të ndikoi në punë, si dhe qortimi qe mund të paralizoi.
*
Kur ju kritikon dikush kjo juve ju nervozon.
Unë kurr nuk kritikoi. Unë verifikoi gjendjën e vërtetë.
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:11 pm

Hipnoza, sugjestioni dhe ilaçet

Hipnoza kryesisht bazohet në sugjestion, hetero, apo autosugjestion. Është më se evidente që ka heterohipnozë, por ka edhe aotohipnozë. Në të dy rastet rol me rëndësi luan sugjestioni. Unë personalisht kam pasur katër suksese të shërimit të plotë me autosugjestion. Andaj nuk e kamë përkthyer rastësisht librin e Emil Kue-së. E tërë filozofia ime që unë potencoi shërimin me këto metoda qëndron në këtë argument: Hipnoza gjithmonë ka një dozë rezerve të pa besueshmërisë nga mediumi. Dozë e vogël është, por ka peshë të madhe, që një pjesë e mediumit vetëm për atë shkak largohet nga psikologu që mirët me këtë lloj shërimi. Do të thotë që jo se mediumi ka frikë nga hipnoza, por ka dozë mosbesimi në hipnotizuesin. Këtu vjen në shprehje subjektivizmi. Kur mediumi apo pacienti ka dozë mos besueshmërie ndaj hipnotizuesit aty, për aty. Çfarë besueshmërie pritet nga analizat laboratorike shembull në Ballkan? Që unë e dijë mirë se si ato bëhen pa pikë përgjegjshmërive. Çfarë besueshmërie ka i sëmuri në ilaçe kur ato nuk punohen me një standard permanent nën kontrollin e instituteve shkencore me supervizor, apo super kontrollues të sigurt dhe të pa korruptuar. Asgjë nuk është e sigurt, sa i përket institucionit medicinal e sidomos në Ballkan, apo Kosovë. Atëherë deri sa të stabilizohet dhe vuhet nën kontroll e tërë kjo që shkrova, mjeti më efikas dhe më i lirë është autosugjestioni dhe aktiviteti fizik, bile për këto gjenerata të tanishme. Nuk e kam qëllimin me kurrfarë prapavije propagandistike, por unë ja kamë arritur qëllimit. Ndërsa, ku donë opinioni kosovar propagandë më të madhe, të vërtetë dhe më të qartë kur thuhet: “kaq e kaq ton ilaçe u ka skaduar afati dhe pacientët tonë marrin ilaçe të tilla”
Zonja Dorontina ! Unë jam një person shumë praktik, atë që nuk e përdori në praktikë , as që e shkruaj apo lexoi. Lexoi të vërtetën, për të ja arritur qëllimit me kaluar këtë kohë në këtë botë sa më lehtë dhe pa dhembje. Këtij qëllimi mund të ja arrijnë vetëm e vetëm i dijshmi dhe i vyeri, e kurrë përtaci. Ju përshëndes me respekt të madh.
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:11 pm

Ditët E Para Bashkëshortore

Si burri, si gruaja, duhet me ditë se është bërë një vepër sa madhështore aq sfiduese, gjatë tërë jetës. Madhështore është se po krijohet një familje që çdo kund në botë quhet e shenjët. Unë kam edhe një koncept timin siç është: “familja është njësi themelore funksionale e një shteti”. Po e pranojnë pushtetarët e një shteti apo nuk e pranojnë, e vërtetë është që çdo çrregullim i një familje është reflektim i çrregullimit shtetëror. Këtë duhet patjetër ta dinë bashkëshortët e rijë. Krijimi i një familje të shëndoshë, të zgjuar, të çiltër dhe funksional, kërkohen kushte të jashtëzakonshme. Unë do i ceku ato që i dijë. Kushtet e cekura ndahen në ato materiale dhe psikologjike.
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:12 pm

H a r m o n i a

F a k t o r ë t objektiv të harmonisë janë të natyrës biologjik, siç janë: proceset fiziologjike, biokimike (gjenetike) dhe psikologjik si te gruaja ashtu edhe të burri. Mirëpo, këta faktor nuk kanë natyrë të njëjtë si të burri ashtu të gruaja, shumë ndryshojnë mes veti. Faktorët objektiv që paraqiten të gruaja, nuk paraqitën te burri edhe e kundërta. Ndërsa për faktorët subjektiv do bëhet fjalë në vijim. Andaj, këtu është kyçi i harmonisë, që i zgjidhë apo i ngatërron punët në mes qiftit të ri, në vijim gjatë jetës bashkëshortore e deri në ndërrimin e jetës së tyre. Për të krijuar harmoni mes burrit dhe gruas është punë sa e vështirë aç komplekse. Pasi që jam obliguar të shkruaj diç që deri me tani nuk kam lexuar askund, mirëpo, sipas mendjes sime dhe nga provoja ime, kam arrit deri në këtë përfundim: (nëse kyçet opinioni i Forumit gjithë Shqiptar në këtë temë me mendimet dhe përvojën e vet, besoi se terë populli shqiptar do të informohet më drejtë për këtë çështje madhështore. Ky proces e ka bërë të vetën në popullin shqiptar. Ne për shkak të indiferencës jo që kemi pësuar shumë humbje në njerëz, por i kemi shkaktuar probleme të mëdha komunitetit tonë pa nevojë!)
- Dukuritë biologjike te gruaja që nuk i ka burri janë: organet seksuale janë të ndërtuara për riprodhimin e qenies së re njerëzore, së pari është virgjëria, ngelja shtatzënë, ka cikël mujor të menstruacionit, përgatitja para lindjes, procesi i lindjes dhe rehabilitimi pas lindjes. Dukuria seksuale e quajtur klimaks që paraqitet rreth shkaktoi përfundimin e jetës në mënyrë fatale, apo tragjike. Të gjitha këto dukuri në formë psikologjike reflektohen të burri.
Këto dukuri, apo procese nuk i posedon burri e që janë mjaft kompleks, shkaktojnë mjaft kokëçarje në mes burrit dhe gruas. Po të njëjtat kurrë nuk mund ti zgjedh as gruaja në veçanti, po as burri. Nëse bashkëpunimi është i brishtë, apo me neglizhencë dhe pa përgjegjësi njëri ndaj tjetrin, bashkëshortësia vazhdon në mënyrë të çrregulluar, vjen deri të divorci më në fund edhe deri të dhe tragjedia. Problemit familjar në mënyrë më organike dhe të drejtpërsëdrejti lidhet me çrregullimin e sistemit shtetëror. Andaj nuk e kamë thënë rastësisht që: “Familja është njësi themelore dhe funksionale e shtetit”.
Ç f a r ë duhet ndërmarrë për të ruajtur harmoninë? Pikë së pari bashkëshortët duhet pasur një mirëkuptim të plotë në mes veti. Duke ditë se kanë mu përballë me sfida shumë komplekse gjatë jetës, të jenë pa rezervë në biseda dhe komunikime qysh se në fillim të martesës. Nuk ka turp në paraqitjen e dukurive natyrore të njeriu. Turpi duhet flakë në tërësi dhe përshkrimi i problemeve të flitet ashtu siç është në formë të drejtë e jo në atë të zhdrejtë. Të shumë popuj, e në veçanti të ne shqiptarët pasi që unë i takoi këtij komuniteti dhe e njoh shumë mirë mentalitetin e tyre, sepse kam qenë jetësisht i interesuar për mirë qenien e këtij komuniteti, të vërtetat tregohen pasi që e vërteta kalon në çrregullim serioz ku sjellë edhe vdekjen e personave. Shembull: ka shumë raste, kur femrat ngelin shtatzënë në adoleshencë dhe nuk tregojnë deri në muajin e tretë epo të katërt. Kjo dukuri edhe të ngjashme nuk publikohen, sikur të kishin publikuar kishte me qenë një numër i madh statistikor rrëqethës.
Kushtet psikologjike: bashkëshortët të marrin obligim dhe me një vendosmëri të pa luhatshme të pranojnë punën si faktor numër një që ju sjellë të mira materiale. Asnjë punë edhe më e imta që duhet punuar, mos të punohet me hamendje, kokëforti, mëdyshje, përtaci, imponim e sidomos nën ndikimin depresiv. Më e mirë është një orë pune me kënaqësi dhe vullnet se tetë orë nën tension. Për të punuar, nga e cila punë do përfitosh dobi të madhe pikë së pari duhet me vendosë dhe me filluar me vullnet të pa përkulur. Myslimanët e kanë fjalën me “bismilah”, ndërsa të krishterët : “ndihmo Zot” edhe njëra edhe tjetra në mënyrë psikike të përgatitë për një punë të mbarë dhe të mirë. Puna fizike e as ajo intelektuale nuk e lodhë njeriun, por njeriu lodhet kur punën e bënë të vështirë duke menduar se është e vështirë. Çdo punë është e lehtë, kur njeriu e dashuron atë. Pasi duhet punuar, punoje dhe mos e nënçmo atë.
Kushtet materiale: puna për krijimin e të mirave materiale dhe mirëmbajtja e shëndetit përmes ushqimit të shëndoshë, pastërtisë së trupit, aktivitetit fizik dhe atij seksual. Banimi në shtëpi jo megalomane, por solide dhe funksionale.
Kushtet psikologjike: Me njohtë vetveten. Me dashtë vetveten në këtë rast edhe bashkëshorten e më vonë edhe fëmijët kur lindin. Me dashtë punën dhe me respektuar atë. Me kultivuar sa më shumë vullnetin për jetën, punën dhe çdo sfidë që do hasë gjatë jetës, me moton: “se askush nuk mund të privohet nga jeta pa i ‘skaduar’ afati”, andaj, “jeta është luftë luftoje!”. Pajtim total dhe i pa diskutuar me fatin e vet. Në mënyrë kategorike të flaken të gjitha dukuritë negative që hasë gjatë jetës së vet si burri ashtu edhe gruaja. E gjithë kjo shpin kah kultivimi i dashurisë së madhe ndaj çdo nevoje që i duhet njeriut.
Dukuritë objektive
Dukuritë objektive që paraqiten te gruaja dhe që sjellin telashe si të gruaja ashtu edhe me një dozë më të vogël të burri janë:
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:13 pm

Virgjëria

Virgjëria: Kjo dukuri bazohet në një organele apo cipëz të vogël e quajtur himen i vrimëzuar në qendër. Gjendet në një thellësi të konsideruar të kanalit vagjinal, në drejtim të anit për urinim dhe amës së pjellshmërisë. Kjo cipëz qëndron deri në marrëdhënien e parë intime seksuale (në vijim akti seksual). Kur nusja në natën e dhëndërisë është ende virgjëreshë, ajo është krenare dhe shumë më e lirë për çfarëdo që ndodhë atë natë rreth sajë. Flet lehtë, sillet në mënyrë të natyrshme, komunikon më çdo njërën, apo tjetrin. Kur dhëndri dhe nusja shtrihen në krevat, fillojnë ca llafe të cilat zgjasin sipas pjekurisë së tyre. Me fillimin e aktit seksual, me futjen e penisit në vagjinë cipëza e hollë pëlcet, normalisht nusja ndien një dhembje të duruar, ndërsa nga vagjina paraqitet sasi e vogël e gjakut. Plasja e cipëzës (himenit) te nusja reflektohet në formë të një dhembje apo djegëse të duruar.
Këtu manifestohet dukuria e parë psikologjike në mes burrit dhe gruas. E rrallë është ajo nuse qe nuk do ja përmend burrit atë dhembje gjatë aktit vijues seksual duke i thënë: “ngadalë se po me djeg”. Duke marrë për bazë se si femra ashtu mashkulli gjatë kësaj marrëdhënie dëshirojnë të jenë të veçuam në ambient të sigurt, të pastër, me klimë të përshtatshme, të qetësuar dhe të lirë për çdo veprimtari që e bëjnë apo do e bëjnë. Çdo pengesë edhe më vogël të jetë, gjatë marrëdhënies seksuale manifestohet më shumë se në çdo veprimtari tjetër njerëzor. Në javën e parë të martesës, burri duhet pasur durim dhe kujdes që akti seksual të bëhet ngadalë dhe sipas dëshirës së nuses, por edhe nusja nuk duhet tepruar, me pretekst se tani unë kam qenë e virgjër, e dua pak të reklamoi virgjërinë time. Në këtë rast si rast i parë duhet pasur kujdes dhe përgjegjësi të dy anshme. Virgjëria luan këtë rrol psikologjik: nusja e vërtetë është krenare që burrit ja ka sjellë dhuratën më imagjinuese në jetë. Është krenare në çdo veprim të sajë, si në familje, shtëpi, rreth e gjetiu. Nuk frikohet se dikush do ja bëjë me gisht, se kjo ka fjet apo dashuruar më atë ose këtë. Ashtu edhe burri është krenar, po në të njëjtën masë. Gjatë tërë jetës deri sa të jetonin bashkë, vetëdija e tyre gjithmonë ua kujton atë dhuratë të asaj nate. Në këtë rast nuk ka divorc, apo divorci është minimal.
Të gjitha mendimet e shkruara jashtë rregullave të kësaj teme, propozoi të hapet temë e re. Shembull: “çfarë sjellë nusja jo e virgjër atë natë dhëndrit?”, ose “çfarë sjellë virgjëria artificiale dhe a mund të vërehet ajo nga dhëndri e të tjerët”. Përfundoi me thënien time personale të pa lexuar askund: “çdo gjë që niset me hile, përfundon me turp!” Ka pas rast kur jeta e burrit apo e femrës ka përfunduar me tragjedi por dhe turp.
Ky shkrim është material i temës së hapur në këtë lami me një lutje, që çdo kush mund të inkuadrohet vetëm me qëllim për të shkëmbyer mendime, e jo as debat e as polemikë. Por çdo kush të shkruaj përjetimet e veta reale pa i huazuar askund në këtë lami, me qellim të informimit të drejtë të opinionit tonë që na përcjell. Të kuptohem, unë materialin tim bazë e mbaj në fajllin tim, ndërsa plotësimet e bashkëmendimtarëve dhe shkëmbyesve të mendimeve do ti pranoi nëse ato janë plotësisht të verifikuara në mënyrë shkencore dhe reale me emrin e autorit. Kur thamë këtë, e dijë se ka libra e libra, materiale e materiale që edh unë dhe shumëkush ka lexuar, por sa kam lexuar unë të gjitha kanë qenë një çikë të “kripura” me një çik apo me shumë komercializëm.
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:13 pm

Mirë e ke vërejt

Si çun i ri 30 vjeçar e kam kuptuar se nuk ka formë më e sigurt për edukimin, ose këshillimin e dikujt tjetër sesa shembujt konkret të edukuesit, apo këshilluesit që burojnë nga vetvetja. Si mund një njeri të edukoi dhe këshilloi dike tjetër, kur vet nuk është fare në ngjarje. A ka më demagogjike fjala që ja përshkruajn hoxhës: “bënë çfarë të thamë unë, mos bërë çfarë bëjë unë”. Këtë privilegje ja kamë dhuruar veti, që të flas dhe shkruaj çdo gjë që nuk mjegullon. Çfarë me thënë për mjekun? Sikur mos të ekzistoja edhe në kohen e Hipokratit (rreth 460-377 para K.) korrupsioni, manipulimet me pacient etj, kurrë nuk kishte lind ideja për Betimin e Hipokritit. Vet fjala tregon : Hipokrit – Person hileqar, që shtiret sikur që është i mirë. Njeri i jo i sinqertë. Andaj, mu më lindi ideja që të bëhem i zoti veti dhe mjek i vetvetes. Nuk besoni ju që 63 vite nuk kam pasur kurrfarë intervenimi mjekësor. Sa i përket mbiemrit, mjafton që jemi shqiptar të Shqipërisë etnike të kthjellt si loti, e madhe apo e vogël ajo varet nga politikanët. Politikanet e mjegulluar, Shqipëria e mjegulluar, Politikanet e kthjelltë dhe Shqipëria e Kthjelltë, si loti apo uji i Sazanit. Madhësia nuk amtet me hapësirë, por me vepra. Përshëndes me shumë respekt zotëri geri891.
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:13 pm

Ekstrakt Nga Seancat E Emil Kues

Njerëzit e të gjitha shtresave merrnin pjesë në ligjeratat e Emil Kue-së dhe gjithësësi është pranuar në mënyrë më të përzemërt, çfarë për shumë është një ngushllim. Mirëpo, gjatë përfundimit të seancës len përshtypje të madhe. Ata qe kan ardhë të padisponuar, të ngarkuar, gadi me disponim armiqësor, të sëmuar, shkojnë të relaksuar, të disponuar dhe më fytyrë të gëzuar, Duke qeshur dhe qellimmirë, plotë forcë në vete, Kue ju drejtohet shumë vizitorve qe asistojnë në seancat e tija.

“ Çfarë ju dhemb?”

“ Juve shumë po ju intereson, largohuni nga e juaja p s e dhe p ë r ç f a r ë a r ë s y e! Pse ju uintereson shkaktari i sëmundjës! Ju jeni të sëmuar, kjo mjafton...do të ju mësoi sesi të liroheni nga sëmundja...”

* * * *
“ E ju, shikoni sesi plaga e juaj nga venat e zgjëruara është shumë më mirë. Kjo është mirë, e ju këte shumë mirë e dini, me qenë se ju këtu keni qenë gjithësejt dy here. Ju uroi në suksesin e arrijtur. Nësë vazhdoni të aplikoni autosugjestionin në mënyrë të drejtë, së shpejti do të jeni të shëruar. Thuani se dhjetë vite keni këtë plagë. Çfarë rëndësie ka kjo? Sikur te kishit pasë edhe 20 vite e më shumë, ajo gjithësesi si e tillë kishte mu shëru.”

* * * *
“ E ju? Te ju nuk ka pasë kurrfar përmirësimi! A e dini për çfarë? Krejtësisht thjeshtë, ju nuk keni besim në vetvetën. Kur ju thëmë se shërimi është duke përparu, ajo përparon. Pse? Sepse ju nuk më besoni. Besoni vetvetës andaj do të keni rezultate...”

* * * *
“Nuk ka nevojë për hollëtësira qe i kërkoni ju, ju lutëm. Duke kërkuar holltësira, ju ato vet po i krijoni ashtu qe ju nevoitët një regjistër, në të cilin ishte deshtë të regjistrohen të gjitha se nga çfarë lëngoni, Duke marrë përbazë moralin e juaja në terësi, ju është dobësuar. Paramendoni se jeni më mirë dhe do të bëhët më mirë. Ju mësoi të punoni. Në mënyrë më të thjeshtë”.

* * * *
Ju lëngoni nga sulmi i shtangimit të sistemit nervor çdo tetë ditë. Nga sot do të bëni ate çfarë unë do të ju thëmë dhe kurr nuk do të lëngoni”.

* * * *
“Ju ka kohë të gjatë qe ju lëngoni nga kabzi? Çfarë rëndësie ka kjo? Qe 40 vite. Mirë kam ndegjuar, mirëpo dot ju bindi se nesër mund të shëroheni. Qysh se nesër mund të shëroheni. Qyshse nesër do të shëroheni, më kusht të veproni në mënyrë të drejtë dhe të përpikët ate çfarë ju them”.

* * * *
“Ju, keni glaukom-ën? Nuk mund të ju premtoi qe do të shëroheni, sepse në te nuk jam i sigurtë. Mirëpo kjo nuk don më thënë se nuk do të shëroheni, sepse kam pasë provojë me një grua nga Tul-i.”

* * * *
“Pasi qe nuk keni pasë sulm nervor nga se keni qenë këtu, edhe nësë më parë keni pasë sulme të tilla për çdo ditë, ju jeni shëruar. Andaj, gjithësesi, ejani nganjëhere për të ju ndihmuar qe të qendroni të shëndoshë”.

* * * *
“Sugjestioni nuk i pengon shërimit në mënyrë të rëndomtë. Sa i përket pikës qe keni në sy , ajo gradualisht po shërohet, patejdukshmeria dhe madhësia e sajë, po zvogëlohet për çdo ditë”.

* * * *
Një fëmiu (me një tonë të kjartë dhe urdhërues): “Mbylli sytë, unë ju flasë për lëndimet. Dhembjën qe e keni në gjoks po kalon, ti me nuk ke ngacmim gjatë kollitjës dhe nuk do të kollitësh”.

* * * *
S K J A R I M: Shumë interesante është të përmendët se të të gjith bronkitet kronik menjëhere fillon përmirësimi si dhe simptomet shpejt zhdukën. Fëmijtë e sëmuar janë më të ndegjuar. Gadi gjithmonë i nënshtrohen sugjestionit.

* * * *
Një përson qe ankohej nga lodhëja:

“Mirë, edhe unë jam i lodhur. Ka ditë qe edhe për mua është e lodhëshme kur pranoi të sëmuar, mirëpo unë i pranoi edhe ate gjithë ditën. Kurr mos thuani:

“Unë nuk mundem ndryshe”.

Ju në çdo kohë mund të mbisundoni vetveten”.

S K J A R I M : Të menduarit në lodhëje me siguri ka shkaktuar lodhëje, ndërsa mendimi për të kryar ndonjë detyrë, gjithnë jap një forcë përkatëse. Të kuptuarit mundet dhe duhet të jetë zotërurs mbi ate çfarë për njeriun është instiktive.

* * * *
“Shkaktari qe ju pengon për të ecur, pa marrë parasyesh çfarë natyre ka, patjetër duhet të zhduket në mënyrë graduale.

Ngrituni dy tri here në ditë duke u mbështetur në dy prsona dhe kurr mos thuani se veshkat e juaja janë tejet të dobësuar dhe se nuk mundeni, por mundeni”.

* * * *
“Pasi qe keni thënë:
“Për çdo ditë dhe në çdo pikëpamje jam mirë e më mirë”,
shtojeni edhe këte:
“Përsonat qe me përndjekun, nuk kan mundësi më aspak të më përndjekun, ata më nuk më përndjekun”.

* * * *
“Ate çfarë e kam thënë më të vërtetë është e vërtetë. Për tu zhdukur sëmundja, mjafton të mendoni qe më nuk jeni të sëmuar. Mos mendoni se sëmundja nuk mund të kthehet, sepse asaj me të vërtetë ju e mundësoni të kthehet”.

“Krejt ate çfarë e mendoni, bëhet e vërtetë për neve; nuk duhet lejuar vetës mendime të zeza.

Mendoni:

“Sëmundëja e ime kalon,”

sikur qe keni menduar se nuk mund të hapni pëllëmbët e juaja”.

Sa më shumë qe të flisni:

“Unë nuk dëshiroi”,

aq më shpesh ajo do të ngjanë. Duhet thënë:

“Ajo kalon”

dhe ashtu të mendoni. Mbyllëni pëllëmbët dhe mendoni:

“Unë më nuk mundem ti hapi”.

Provojeni!

I sëmuari nuk mund të hapë përllëmbët.

Ja se çfarë mund të shkaktoi bindja e gabuar!

S K J A R I M: Ky është principi fundamental i metodës. Për tu aplikuar sugjestioni plotësisht duhet flakë vullnetin dhe të ju drejtoheni bindjës sepse do të evitohet kundërshtimi i dy forcave. Nga e cila vullneti do të del i mundur”.

* * * *
Sëmunjen e sheqerit shëroni në mënyrë të rendomtë në medicinë. Dëshiroi qe në juve të aplikoi sugjestionin, mirëpo nuk ju premtoi se do të ju shëroi”.

S K J A R I M: Në shumë raste kam vërejtë se sëmundja e sheqerit e shëruar plotësisht dhe çfarë është e parendomtë, qe sasia e albumineve në urinë është zvogëluar apo zhdukur në terësi të disa të sëmuar.

* * * *
“Me dashtë dhe më dëshiruar nuk është e njejtë”.

* * * *
Pasi qe e ka lutur të sëmuarin ti mbyllë sytë, Emil Kue ka ligjeruar pak mbi sugjestionin, qe gjindet në libër:

“Si të zotërohet me vetvetën me ndihmën e autosugjestionit”.

Më në fund përsëri i drejtohet çdo të sëmuari në veçanti me ca fjalë.

* * * *
“Sa ju përket, qe keni dhembje, do ju them se nga sot, pa marrë parasyesh në shkaqe, qenja e juaj e pavetëdijshme do të interesohet qe shkaktari i sëmundjeve gradualisht do të zhduket. Kur zhduket shkaktari i dhembjeve t’uaja, ato me kohë do të zbutën dhe për një kohë të shkurtër nga dhembjet nuk do të mbes asgjë përveç kujtimi në to.”

* * * *
“Stomaku i juaj tretë mirë, siç ju kam thënë më parë, puna e organeve t’uaja tretëse gjithnjë do të bëhet më mirë, do të shtoja se edhe fryerja e stomakut t’uaj do të zhduket. Stomaku i juaj përseri do të fitoi formën qe e ka pasë, dhe gradualisht do të pranoi ushqimin të cilin do të tretë. Krejtësisht në mënyrë natyrore do të ju zvogëlohet vëllimi i stomakut, sepse ushqimi aty nuk do të qendroi pa nevojë, ndërsa taitje e acidëve të tepërta do të ndërpritët.”

* * * *
“Sa u përket juve, ju them qe organizmi i juaj do të bëj të pamundurën çfarë është e nevojshme qe sëmundja e melqisë s’uaj të zbutët, e kjo dmth., shrregullimet do të zhduken. Melqia e juaj nga e cila keni lënguar për kohë të gjatë, funksionon gjithnjë mirë e më mirë.”

* * * *
“Çuni- goca e ime, mirë më ndegjo. Çdo here kur mendoni se do të keni sulm, ti do të ndegjiosh zërin t’im, qe si vetima do të thot:

“Jo, jo, miku i im, ti nuk do të përjetosh sulm”.

Sulmi do të zhduket para se të vij...”

* * * *
“Ju kam thënë dhe ju përsërisë qe plaga e juaj e shkaktuar nga venat e zgjëruara do të zhdukët. Zbrazdësia qe është krijuar nga plaga gradualisht do të mbushet, thelltësia të zvogëlohet dhe plaga ngadal do të mbyllet. Ju keni me qenë të shëruar.”.

* * * *
Ju thuani se keni edeme. Ajo duhet shëruar. Qenia e juaj e pavetëdijshme do të kujdesët qe vrima qe gjindët në mbështjellësin e stomakut t’uaj gradualisht do të zvogëlohet, e më në fund në terësi do të mbyllet. Ju nuk do të keni edeme”.
* * * *
“Sa u prket sëmundjës së syve t’uaj, mendoi se mund të shërohen. Ju themë se nga sot do të fillojnë të shërohen dhe ju do të vëreni se si shifni më mirë dhe më kjartë.”

* * * *
Ju keni puçrra. Kjo sëmundje e lëkurës së shpejti do të zhduket. Më ndegjuat. Shkaktari i kësaj sëmundje do të zhduket gradualisht edhe në mënyrë natyrore. Kur zhduket shkaktari, njëkohësisht do të zhduket edhe sëmundja. Nësë hetoni se në vendin e sëmuar do të filloi kruaraj, ajo për çdo ditë e më shumë do të evitohet. Nësë puçrra është e lëngët, gradualisht do të përthahet dhe lëkura do të lëvorohet. Në vend të puçrres do të krijohet lëkura e shëndoshë dhe elastike.”

* * * *
“Të kallurit e zorrëve t’uaja gradualisht do të zvogëlohet. Njëkohësisht, gradualisht do të zvogëlohen albuminet dhe jargët në jashtqitje dhe kjo do të vazhdoi deri sa të zgjatë shërimi i plotë.”
* * * *
“Fotografia e juaj e gjakut për çdo ditë do të përmirësohet mirë e më mirë. Pagjakësia dhe të gjitha të padëshiruarat qe janë shkaktuar gradualisht do të zhduken.”
“Çdo here si të hetoni dhembjen thuani:

“Kjo kalon, kjo kalon...”,

dhe ate në mënyrë të shpejtë si vetima. Duhet të mësoheni të shërbehëni me autosugjestion, atëhere nuk do të më kërkoni mua, sepse nuk do të ju nevoitëm.”

* * * *
“Nësë vuani nga pagjumësia, ajo është për arësye se jeni në dilemë për të fjetur. Relaksohuni dhe thuani:

“Tani do të flijë, tani do të flijë...”.

Nësë edhe kjo nuk ka sukses, është për arësye se nuk i kushtoni mjaft kujdes fjalëve tuaja”.

“Vetëm mos të kisha kokëdhembje”,

është sugjestion i keq dhe ka domëthnje njejtë siç është:

“Kam me pasë kokëdhembje”.

* * * *
“Ju keni kaps, sepse mendoni qe e keni. Paramendoni se nuk e keni edhe nuk do ta keni”.
* * * *
“Frika e juaj fëmijnore do të zhduket. Në juve askush nuk mund të ndikoi nësë ju nuk e lejoni. Mos thuani në të ardhmën qe nuk ju është mirë; duhet të jeni më mirë. Kurr mos e përmend vullnetin. Mos i thuani fjalët:

“Unë dua”.

Ju ndaloi ate, nësë kam guxim të ju ndaloi diq.”

* * * *
“Nësë keni telashe me kocka, shkoni menjëher në spital. Sugjestioni nuk do të ju ndihmoi qe kocken e thyar të ktheni në pozitën paraprake të lindjës”.

* * * *
“Sa i përket kruarjës (asistimi i tretë), paramendoni se kurr më nuk do tu lajmërohet. Nësë filloni të i frikoheni, do të ju lajmërohet përsëri. Edhe nësë u është mirë, vazhdoni të më vizitoni, kohë pas kohe për tu jap kurajo.

* * * *
“A ka mundësi qe ju vetën të detyroni diç të mendoni? Nuk ka nevojë qe të detyroni nësë në mënyrë të drejtë aplikohet metoda e ime. Kjo vjen kraejtësisht në mënyrë natyrore dhe vazhdon edhe për mua”.

* * * *
“Nuk mundëm te them se nuk mundëm, deri sa mendoi:

“Unë nuk mundëm”.

Punoni siç ju thëmë, unë ju mësoi, e jo ju mua!”

* * * *
“Ju keni astmën bronkitiale dhe merrni ilaç për të zbutë kollin. Ate në mënyrë të dretë po e bëni, ndërsa sugjestioni do të ju ndihmoi qe sëmundja e tillë në terësi të zhduket.”

* * * *
“Keni qenë të mjeku. Përmbajuni me përpikëri ate çfarë ju ka thënë mjeku. Në të njejtën kohë aplikoni sugjestionin. Njëra nuk do ti pengoi tjerës.”

* * * *
“Unë nuk jam mjek, unë vetëm ju mësoi se çfarë duhet bërë qe ta shëroni vetvetën”.

* * * *
Këtë metodë duhet aplikuar terë jetën; ajo do të pengoi paraqitjën e sëmundjës, po ashtu sikur qe do ti shëroni.

Çdo here, kur gjatë ditës apo natës hetoni ndonjë dhembje fizike apo psikike, bindeni vetën se ju me vetëdije nuk do ta zmadhoni, por do të kujdesëni qe ajo të zhdukët. Vetmohuni aq sa keni mundësi, mbyllëni sytë, dhe tejkaloni me dorë vendin e dhembjës, nësë është dhembje fizike, përseritëni sa më shpejtë këto fjalë:

“Kjo kalon, kjo kalon...”.

Deri sa është e nevojshme. Me një ushtrim më të madh do të ia delni qe të zhdukëni dhembjen fizike dhe ate psikike për rreth 25 sekonda. Sa here qe është nevoja veproni ashtu”.

Emil Kue shton edhe këte:

“Nësë ndonjëhere i keni sugjeruar keq, tani pasi i dini të gjitha këto qe i thash, ma kurr mos i lejoni veti të bëni gjëra të tilla”.

Nga terë kjo del se kokëfortësi potencon. Ky është zbulimi i Emil Kue-së duke iu falënderuar kësaj me mia e mia njerëz jan shëruar. Sipas mendimit të tij, çdo kush këtë metodë mund të ia përshtatë vetvetes.

Metoda e Emilë Kue-së është një mbështetës i madh për zhdukjen e shumë problemeve, jo vetëm me karakter shëndetësor, por edhe këshillues.

Duke mos e përcaktuar vëmendjen në ata qe nuk dojnë të mendojnë për këtë metodë, edhe më pak ta vlerësojnë, i sigurt jam se çdonjeni qe beson në këtë, plotësisht do ti ndihmoi për përvetsimin e shumë problemëve jetësore.

(Sipas shënimëve të Emil Kue-së)
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:14 pm

Pjesë Nga Ligjëratat E Emil Kue

Për ligjeratat e Emil Kue-së ka mbretëruar interesim i madh. Njerëzit në mënyrë masovike kan ardhë të ndegjoin fjalën e tij dhe të marrin pjesë në veprimet publike.

Pyetje: Pse unë, qe shërbehëm me metodën t’uaj ende nuk kam sukses?

Emil Kue: Sepse diq në thelltësin e shpirtit t’uaj ekziston një dyshim i pavetdijshëm apo për atë arësye se shtërngohenime mosbesim duke aplikur sugjestionin. Kujtohuni se vullneti krijon shtangime. Nësë lejoni qe të mbizotëroi vullneti, e mundshme është të paraqitët edhe mosbesimi, mirëpo në kuptimin e kundërt, për arësye qe do të arrini ate qe nuk dëshironi.

Pyetje: A jan të domosdoshme spjegimet mbi sugjestionin dhe autosugjestionin?

Emil Kue: Jo, ato nuk janë të domosdoshme, mirëpo jan shumë të dobishme. Pa marrë parasyesh se si duket ato të thjeshta mjaft jan serioze dhe argumentuese:

-kur çdo mendim i yni për neve mund të jetë e vërtetë dhe tenton të realizohet,

-kur ekziston kundërshtimi i mosbesimit dhe vullnetit, mosbesimi del fitues. Në kët rast, bëjmë të kundërtën e asajë qe ne e kemi dshiruar,

-sikur të ishte lehtë qe pa kurrfar mundi të realizoni mendimi i dëshiruar, ashtu sikur qe pakurrfar mundi mund të mendohet njera pa tjetrën:

“Unë nuk muaj”

e pastaj:

“Unë muaj”.

Pyetja: Kur njeriu vuan, a është i ngarkuar me vuajtjën e vet?

Emil kue: Mos u frikësonin ga vujetëja e juaj, por kundërshtojeni. Nësë ju sulmon qeni qe lehë, shikojeni në sy. Ai nuk do të ju kafshon. Nësë i frikësoheni dhe nësë ja ktheni shpindën, ai do të ju kafshoi.

Pyetje: Si të krijojmë ate qe dëshirojmë?

Emil Kue: Përseritni ate çfarë e dëshironi. Shembull:

“Unë kam besim në vetveten”.

Dhe ju do ta keni.
“Memoria ime po përmirësohet”.

Ju do të mbizotëroni vetvetën...

(shënimet e Emil Kue-së)

Parsi, tetor 1918. vit
Emili Leon
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:14 pm

Pyetje Dhe Prgjegjëje Nga Seanca E Emil Kue
Kur mund të shfrutëzohet ndonjë njohuri e re?


Nësë është njohuri qe të gjthë disponojnë me te, e qe gadi asnjeri nuk din, a thua se nuk është detyrë e atyre qe e dijnë të njoftojnë rrethin e vet.

Me metodën e Emil Kue-së mund të arrihën suksese të pabesuara. Të bëjnë qe të zhdukët dhembja, ajo është e madhe!

Të krijoni jetë të re atyre qe vuajn nga sëmundjet, ajo është më shumë se sa duhet.

Pyetje: Si të ndikojmë në përsonat qe na janë të dashur për të aplikuar në vetvete autosugjestionin për tu liruar nga vuajtjet?

Emil Kue: Nuk duhet ngarkuar. Vetëm duhet preferuar qe të aplikojnë autosugjestionin me plot besim.

Pyetje: Si të ia spjegoi vetës dhe të tjerëve qe të përsërisim të njejtat fjalë:

“Së shpejti do të flija...”.

“Kjo e kjo kalon...”.

etj. Ka forcë të “krijoj bindje” edhe ate të mjaftuar qe të arrihet qëllimi.

Emil Kue: Përsëritja e fjalëve të njejta bëjnë qe qenja e juaj e pavetëdijshme të i pranio dhe ato bëhën të vërteta.

Pyetje: Si të mbizotërojmë vetvetën?

Emil Kue: Për të mbizotruar njeriu mbi vetveten mjafton qe në te të mendohet dhe gjithnjë të aplikoi autougjestionin.

Pyetje: Si të ruhet shëndeti?

Emil Kue: Mbizotërimi mbi vetvetën njëkohësisht është aktivitet
i kontrollit psikik dhe fizik.

Pyetje: Pse i shëruari pas shërimit ka pasë përsëri sulm?

Emil Kue: Me pavetdije ka pritë sulme. Ai ju ka figuar dhe në atë mnyrë edhe i ka shkaktuar. Nësë kishte mu bind se përsëri nuk do ti kishte sulm, me siguri se nuk do ta sulmonin. Nësë ka menduar se do ta sulmonin me të vërtet e kan sulmuar.

Pyetje: Për çfarë metoda e Juaj dallohen nga të tjerët?

Emil Kue: Metoda e ime dallohet nga të tjerët sepse bënë me dije në superioritetin e mosbesimit mbi vullnetin.

Do të provoi qe në pika të shkurtëra të ju spjegoi principet e kësaj metode. Në të kundërte e asaj qe neve na mësojnë, në punë, neve nuk na shtynë vullneti i ynë, por mosbesimi. Nësë në raste të shpeshta na ngjanë qe të bëjmë ate qe dojmë, ajo njëkohësisht nuk bëhet se mendojmë se “nuk bëhet”. Në të kundërtën ne pikrisht punojmë kundër vullnetit t’onë. Shembull, nësë përsoni qe vuan nga pagjumësia me këmbngulsi dëshiron të flija, nuk do të ia arrij suksesit. Nësë dikush këmbëngulë të përkujtoi emrin e harruar, atëhere edhe më shumë i ikë nga mendja (do ti kujtohet atëhere kur mendimi “kam harruar” zavëndësohet më “dot kujtohem”). Kur dikush më shumë dëshiron të përmbahet nga të qeshurit, aq më shumë qeshë. Fillestari në biqikletë me dëshirë të madhe mundohet të ikë nga pengesa në rrugë, edhe për atë arësye shkon drejt në te.

Andaj, duhet të mbizotërojmë mosbesimin tonë, qe drejton me neve. Në atë mënyrë gjithmonë do të mbizotëroj më me vetvetën.
Pyetje: Si të arrijm këtë sukses?
Emil Kue: Duke aplikuar autosugjestionin. Autosugjestioni i vetëdijshëm bazohet në princip:
“Çdo mendim i dëshiruar bëhët i mundshëm dhe tenton të realizohet”.
Të përfshijmë çdo gjë qe dëshirojmë më anë të fjalëve:
“Për çdo ditë në çdo pikëpamëje jam mirë e më mirë”.
Ate duhet përsëritur çdo mengjes dhe çdo mbrëmje (shtesë nga 20 here)...
*
* *
Një njeri kishte ardhë i gërrithur. Ecte shumë vështirë me ndihmën e një shkopi dhe ka pasë fytyrë të stërlodhur dhe të padisponuar. Deri sa është mbushur salla kur hyn Emil Kue. Ka filluar bisedën me atë njeri dhe i ka thënë:
“Mirë ju keni reumatizëm qysh se 32 vite dhe nuk keni mundësi të ecni. Mos u frikësoni, kjo nuk do t’ju zgjatë shumë. Mbyllëni sytë dhe përseritëni në mënyrë sa më të shpejtë dhe më zë këto fjalë”
“Kjo kalon, kjo kalon...”
Njëkohësisht Emil Kue përshkoi me dorë këmbët e të sëmuarit kjo ka zgjatë 20 deri 25 sekonda.
“Tani nuk keni më dhembje! Ngrituni dhe ecni! (i sëmuari ka ecë). Shpejtë, më shpejtë dhe pasi qe aq mirë ecni, tani vraponi, vraponi, vraponi...”
I sëmuari ka vrapuar më shumë gëzim, gadi i përtrirë, në çudirën e vet dhe ate të madhe të shumë asistuesve në seancë.
*
* *
Një grua tregon:
“Bashkëshorti i im ka lënguar nga sulmet astmatike shumë vite; e ka ogushit aq shumë sa qe kemi pasë frikë në rrjedha fatale. Mjeku i tij, dr. X..., ka ndërpre shërimin.
Të gjitha sulmet në bashkëshortin t’im jan nëdërpre vetëm me pjesëmarrjën e tij në një seancë të Emil Kues.
*
* *
Një femër e re bashkë me mjekun e vet ka ardhë të i falënderohen Emil Kue-së.
Mjeku ate e ka mjekuar vite me radhë nga anemia e trurit kështu qe nuk ka pasë sukse. Ka vërtetuar se sëmundja është shëruar me këtë metodë të thjeshtë duke e aplikuar autosugjestionin.
*
* *
Përsoni tjetër qe ka pasë këmbë të thyra nuk ka muajt të eci pa dhembje dhe qalim, menjëhere ka ecë. Nuk ka hetuar dhembje, gjithashtu nuk ka qaluar.
*
* *
Një grua qe ka vuajt shumë ka deklaruar:
“Duke mësuar metodën e Emil Kues gjithnjë e më shumë e kuptoi se është më e përkryer nga të gjitha paraqitjet qe i kemi njohur deri me tani. Nuk ka asgjë qe të i shtohet apo të mungohet nga kjo metodë...
Unë do ta popullarizoi aq sa kam mundësi dhe në çdo vend ku kam mundësi”.
*
* *
Kue modest i përgjigjet çdokujt:
“Në mua nuk ekziston kurrfar fluidi....
Unë nuk bëjë kurrfar ndikimi.....
Un askend nuk e kam shëruar...
Pasardhësit e mij arrinnë rezultate si unë...”

Emili Loen
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:15 pm

çudirat Qe Gjenden Në Neve-Ekstrakt i ekstrahur nga “Renesansi politik, letrarë dhe artisitik-
Në shtator të viti 1920 së pari e kam hapur librin e Sharl Boduenit, nga Zheneva, profesor në Institutin “ZH.ZH. Ruso”. Kjo vepër është quajtur: “Sugjestioni dhe autosugjestioni” Shkrimatari ja ka kushtuar Emil Kue-së “mësuesit të vet dhe krijuesit të mirë në shenjë falënderimi”
Këtë libër e kam lexuar nga fillimi në mbarim. Në te më ka shty një spjegim i thjeshtë i një vepre madhështore dhe humane. Bazohet në teori qe në shikim të parë duket shumë naive sepse i është e afërt botkuptimit të të gjithve.
Më shumë se njëzet vite, Emil Kue seriozisht është marrë pikrisht më këtë problem dhe ate qe të i mësoi njerëzit të shërbehën me autosugjestion.
Në fillim të këtij shekulli Kue ka treguar botkuptimin e punës së vet sepse ka ardhë deri të esenca e hulumtimëve të veta. Ka zbuluar forcën e madhe dhe të përgjithshme të autosugjestionit. Në bazë të përvojës, me mija të sëmuar, ka treguar veprimin e qenjës së pavetdijshme të shkaktuar me shrregullime organike. Kjo ka qenë botkuptim i ri dhe merita e madhe e këtij shkenctari mjaftë modest. Ka gjetë ilaq për sëmundje qe jan konsideruar si të pashëruara, njëkohësisht dhe për ata qe kan qenë të përcjellur me dhembje të mëdha.
Pasi qe në këtë artikull nu ka mundësi të paraqes veçantitë shkencore, vetëm do të skjaroi sesi ky shkenctar nga Nansi aplikon metodën e vet.
Rezimea e hulumtimit shumëvjeçar dhe shkimi në një formulë qe duhet përsëritur çdo mengjes dhe çdo mbrëmje, kjo formulë flitët me gjysëm zëri, me sy të mbyllur, në pozitën kur muskujt relaksohen(lëshohe-lirohen) në pozitë të shtrirë apo ulur në mënyrë sa më komode.
“Për çdo dit dhe në çdo pikëpamëje jam mirë e ma mirë”.
Këto fjalë duhet të flitën 20 here njërën pas tjetrës. Gjatë kësaj kohe duhet pasë sigjimin me 20 nej, sepse ajo ju mundëson përsëritjen e pavetdijshme, ajo është edhe esenca e metodës.
Deri sa të flitën këto fjalë (qe në mënyrë automatike i regjistron qenja e pavetëdijshme) nuk duhet të mendohet në asgjë . Pjesa e formulës “ në çdo pikëpamëje” ka veprim të përgjithshëm.
Formulën duhet folë me zë të qetë, pa përdorimin e vullnetit, në mënyrë të qetë, mirëpo me plot besim.
Emil Kue spjegon se në momentin e përdorimit të autosugjestionit, dëshira duhet të çkyqet sepse nuk është e nevojshme, por duhet koncentruar në besim të plotë.
“Keni besim të plotë në vetvetë”, - Thot më tutje Emil Kue, dhe “besoni se do të bëhët gjithnjë mirë e më mirë”, Ata qe në këte besojnë dhe qe në mënyrë të drejtë dhe të përpikët i përmbahen çdo gja ka mu kurorizuar me sukses.
Do të rrëfei ajo çfarë mu përsonalisht më ka ndodhë para se e kam parë ndonjëher Emil Kue-në.
Në atë kohë kur kam lexuar librin e Sharl Bodenit ju drejtoja një spjegimi të rëndësishëm, shkrimtari numronte shërimin e disa sëmundjeve: “të kallurit e zorrve, puqërrat, ekceme, belbëzimin, trullosëja, të kallurit e anit, të kallurit e veshve, fibromen ( paraqitjën e thumbave), zgjërimin e venave, plagë tuberkulozi, të kallurit e mushkrive etj. Këta shembuj më kan befasuar. Aty nuk ka qenë në pyetje shërimi i sëmundjeve nervore, por të ato qe medicina nuk ka pasë sukses.
Kam lënguar dy vite nga të kallurit akut të nervave, në fytyrë kam pasë dhembje të mëdha. Katër mjek, nga të cilët dy kan qenë specialist, më kan akuzuar rëndë. Diagnoza e tyre ka mjaftuar qe të më rëndojn edhe më shumë më sëmundje e cila reflektohej në gjendjen t’ime psikike.
“Nuk mund të bëhët asgjë”.
Kjo “nuk mund të bëhët asgjë”, për mua ka qenë sugjestion më i vështir.
Pasi qe e kam kuptur formulën:
“Për çdo ditë në çdo aspekt...”,
I e kam përsëritur me plotbesim. E kam hudhë shallin dhe të gjitha fashot, me kokë lakuriq kam shku në kopsht në erë dhe shi duke përsëritur në mënyrë të qetë:
“Tani do t shërohem, më nuk do të ketë të kallur të nervave, ajo kalon edhe kurr më nuk do të kthehet”.
Të nesërmen kam qenë plotësisht e shëruar. Më fare nuk kam lënguar nga sëmundja. Më heret nuk kam guxuar të shetis jasht as në puhi, apo në ditë më lagështi më të vogël.
Për mu kjo ka qenë gëzimi më i madh. Disa kan me thënë:
“Kjo ka qenë sëmundje nervore”.
Më të vërtetë është e saktë.
E trimëruar me suksesin t’im, kam tentuar të aplikoi metodën e Kue-së në një të sëmuar qe ka pasë të ajuar nyjen e këmbës së majtë. Atë të ajuar e kan shkaktuar veshkat. Për dy ditë të ajuarit është zhdukë.
Kam aplikuar metodën e Emil Kues edhe në lodhëje, në depresionin psikik etj., gjithnjë ka ardhë deri të përmirësimi.
Të gjitha këto suksese më kan shty të shkoi në Nansi dhe të njoftohem me Emil Kue. Më është nevoitur ta njof.
Më ka thirrë në një seancë publike ku kam pa ku shërohen sëmundjet e mushkrive dhe organeve tjera, astma, tuberkuloza e kryqeve, paraliza etj. Kam shikuar se si ecë një femër e vetmuar, e humbur qe paraprakisht ishte e ulur në një karrikë të shtrembuar. Kue duke mbajt fjalim, duke kërkuar nga të sëmuarit qe të kan vetbesim të plotë. Thosht:
Mësohuni vet të shëroheni, ju ate mundeni. Unë kurr dhe askënd nuk e kam shëruar. Në juve gjindet forca, koncentrohuni, tentoni qe ate ta tentoni qe ate ta shfrytëzoni kështu qe do të bëhëni fizikisht dhe psikikisht të fortë...”
Pasi qe e ka kryar fjalimin, Kue iu është afruar përsonit të cekur më parë.

“A keni ndegjuar, a besoni se do të ecni. Tani ngituni!’
Gruaja është ngritur dhe ka ecë rreth kopshtit. Ka ndodhë një çudirë
Një gocë me tuberkulozë në kyqe, te e cila përmirësimi ka filluar pas tri vizitave të kue-ja, ma ka përshkruar gëzimin më të madh qe e ka pasë. Është ndier e rilindur, kur ka menduar se është e humbur përgjithmonë.
Tri gra janë shëruar nga smundjet e mushkërive(leziet); kan qenë mjaft të kënaqura qe përsëri ju kan këthyar punës dhe jetës së përditshme.
Njeri në vetvetën ka forcë të pakufizuar. Qenjën e pavetëdijshme nësë dinë ta shfrytëzoi, ajo mund të veproi në materie. Mbuerrshmeri mund të krahasohet me kalin pa fre. Nësë kali tërhjekë qerrën qe ju gjindeni në te, ai mund të bëjë diq të paparaparë dhe të ju mbys. Frenojeni ashtu si duhet, tërhiqeni me dorë të sigurtë dhe ai do të ecë ashtu si dëshironi. Ashtu është edhe me mbuerrshmerinë e juaj.
Autosugjestioni, duke e folur kjartë, është urdhërsë. Ate mbuerrshmeria e pranon dhe e kryen pa vullnetin t’onë, pa ndikimin t’onë. Autosugjestioni më i rëndësishëm është i mbrëmjës sepse mundëson rezultate më të mira.
Kur hetoni ndonjë dhëmbje fizike apo psikike shtojeni fromulën:
“Kjo kalon, kjo kalon...”
Përseritëni ate shumë shpejtë, në mënyrë qe të ndegjohet përshperima dhe tejkaloni me dorë vendin e dhembjes ose nëpërmjet ballit. Kjo metodë vepron në mënyrë shumë efikase në shrregullimet psikike.
Duke marrë pjesë në ligjerimet e Emil Kue-së, ka përfituar përvoja të reja dhe plotësisht jam bindur në forcën e autosugjestionit.
M. Burna – Provensa
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:15 pm


Mbi Kshillimet

Vepron në mënyrë të befasuar, mirëpo edukimi i fëmijës duhet filluar para lindjs së tij. Nësë gruaja në shtatëzaninë e disa javëve, paramendon karakterin fizik dhe psikik të fëmiut të vet dhe gjatë shtatzanisë mbanë atë paramendim, me siguri qe fëmiu do të ketë ato veti.
Spartankat kan lind vetëm fëmij të fortë qe më vonë jan bërë luftëtarë të fortë, sepse dëshira e tyra ka qenë qe atëdheu I tyre të posedoi njerëz të tillë. Në të kundërtën, në Athinë gratë kan lindë fëmij intelegjent dhe të ata vetitë shpirtërore kan qenë më të larta se ato fizike.
Fëmiun qe e ka lindë nëna e koncentruar në veti të dëshiruara sipas dëshirave të vet, shumë letë i pranon sugjesinet, atëhere atum kan mundësi të shëndrronen në autosugjestione qe më vonë do të përcaktojnë sjellëjet e veta gjatë jetës. Duhet ditur qe të gjitha fjalët t’ona dhe të gjitha veprat t’ona janë vetëm rezultat i autosugjestioneve. Krejt kjo, në të shumtën e rastëve , e rrumbullaksuar me sugjestion të shembujve të drejtpërdrejt apo me biseda.
Çfarë duhet bërë prindërit për ti evituar autosugjestionet e kqia, resëektivisht të avansojnë të fëmiu i vet autosugjestione pozitive apo të mira.
Më e rëndësishmëja është qe prindi gjthnjë të jetë i barazpeshuar në sjellëje, gjatë bisedës të jetë i qetë, mirëpo i vendosur. Në atë mënyrë, ata mund të ndikojnë në sjellëjet e fëmiut të vet.
Duhet flakur sjellëjet e vrazhda ndaj fëmijve sepse egziston rreziku qe të ta të shkaktojnë autosugjestioni të përcjellur me mërzi.
Para fëmijve nuk duhet folë asgjë të keqe kundër askujt, sepse ajo len përshtypje mjaft të madhe në fëmiun.
Të fëmiu duhet të zgjojmë dëshirën të njoftohet më natyrën dhe me rrethin ku ai jeton. Duhet të i drejtojmë qe më së shumti të interesohen për vetvetën, dhe gjatë kësaj në kohën kur janë më të disponuar të i japen skjarime të kjarta dhe me fjalë të thjeshta. Duhet përgjigjur në pyetjet e tyre në mënyrë të qetë dhe me durim. Në vend se të I largojmë me fjalë:
“Çfarë je i mërzitshëm, më le rehat, do ta dijsh më vonë...”
Fëmiut kurr nuk duhet ti thuhet:
“Ti je një përtac i vërtetë, ti je budalla etj. Në këtë kuptim”,
sepse bash ai fëmij do të krijoj vese për çfarë ne e qortojmë.
Nësë fëmiu është përtac edhe nësë më këmbngulëje punon por gabon, duhet ti thuani, një ditë edhe pse nuk është e sakt:
“Sot diq më i mirë ke punuar se sa rendomtë, do bëhët më mirë vogëlushi i im”.
Fëmiu në mënyrë ledhatuese më këtë lavdatë në të cilën nuk e ka përjetuar, herat tjera më siguri qe do të punoi më mirë, dhe gradualisht, duke iu falënderuar kurajos së kuptueshme, një ditë më të vërtetë do të fillon të përparoi.
Para fëmijve nuk duhet folë për sëmundje, sepse të ata mund të shkaktoni sëmundje. Duhet mësuar qe shëndeti është gjendje normale e njeriut, ndërsa sëmundja diq e padëshiruar. Diq qe mund të evitohet, nësë jetohet me jetë normale dhe të rregullt.
Të fëmiu nuk duhet krijuar dobësi duke i mësuar të frigohen nga terri, kohës së ftofur, shiut, erës, etj. Në natyrë të gjitha egzistojn të cilat duhet të i përjetoi njeriu pa kurrfar pasojash. Fëmiut nuk duhet folë mbi fantazmat, shtriga, dhampir, sepse friga e krijuar në fëmijëri lehtë mund të qendroj edhe në vitët e moshuara.
Prindrit qe këshillojnë vetë fëmiun e vet duhet pasë kujdes shumë kujt iabesojnë.
Të fëmiu duhet krijuar dëshirën për punë dhe mësim, duke u kujdes qe ajo të jetë e lehtë. Duhet të ju spjegoi në mënyrë të kjartë dhe të thjeshtë, ndërsa skjarimi duhet të bëhët nëpërmjet të ndonjë tregimi shumë interesant ku të fëmiu do të nxitë kurreshtje në mësimin e mëtutejm.
Fëmijve duhet zhvilluar mendimet qe puna është e domosdoshme, qe sjellë njohuri të rej dhe të shkaktoi ndjenja kënaqësie. Duhet bind se përtacia krijon mërzi, ndjenja zbrazdësire dhe pakuptueshmeri në qellime të jetës. Ndërsa nga Mërzia dhe zbrazdësia, lehtë mund të shkoj në drejtim të katastrofës.
Këshillimi i fëmijve qe gjithmon të jenë të kujdesshëm dhe të dashur, të respektojnë të vjetrit dhe mos të I përqeshin të mbetat fizike apo sikike të tjetrit.
Të mësohen me dashtë dhe të jenë të gatshëm të indihmojnë atij qe i duhet ndihma.
Të fëmiu duhet zhvilluar vetbesimin; të mësohen të jenë të marrur vesh, mos te teprojnë dhe mos të biejn vendime të shpejta qe më von ishte dasht të i ndryshojn-por vonë; të zhvillojmë kuptimin në mvetësim, të aftësohen për të krijuar ideja për jetën e vet. Sepse vetëm ai qe ka ide për suksesin e vet, mund të kunorizoi at sukses. Bindeni qe botkuptimi mbi suksesin do të ju ndihmon në çdo rast qe i paraqitët. Pa ide mbi suksesin nuk mund të gjindet as në një mori rastësh.
Prindi, mësuesi dhe edukatori duhet ditur se në fmij më së shumti mund të ndikohet me shembuj konkre. Ata janë të obliguar të japin shembuj të mirë.
Fëmiu mund të çmësohet nga veset e këqia nësë aplikohet sugjestioni sa vijon: Çdo mbrënje kur fëmiu flinë duhet në mënyrë të qet të hyni në dhomë pa e hetuar fëmiu fare prazencën t’uaj për mos t’u zgjuar, të ndaleni një metër larg tij dhe të përsëritëni 15-20 her, me një z të qetë ate çfarë dëshirojmë të sugjerojmë.
Duke i shfrytëzuar këta këshilla, prindi, mësuesi dhe edukatorimund të formojnë fëmijtë me veti më të mira fizike dhe shpirtërore.

“Nuk na futë në lëvizje vullneti por (rritja e mendjës-Menemadhësia-hamendje-më thot mendja-kam mendim të lartë për vetën t’ime-kryelartë-mburëje)”.
“Mos humbëni kohë në hukumtimin (analizën) e sëmundjës qe kishit mund ti keni, sepse edhe në të vëretetë nësë nuk I keni ju do të ja krijoni vetvetës”.
* * * *
“Ne jemi ate, çfarë vetën e bëjmë, e jo ate, çfare fatin na ka krijuar”.
* * * *
“Shumë veprime qe përdorin jomjekët shpiejn në autosugjestion. Të gjitha këto veprime, çfare të jenë;bçërja e sehireve, gestikulimi dhe scena të ngjajshme, kan për qellim qe të i sëmuar të shkaktojnë shërim të i sëmuari”
* * * *
“Përkundër asaj çfarë mendohet, sëmundjet fizike më lehtë shërohen sesa ato psikike”.
E M I L K U E
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:16 pm

Njeriu Dhe Sugjestioni

Uria është sugjestion, ngrënim bukë
Etja është sugjestion pijmë ujë
Acari është sugjestion duhet veshim rroba të ngrohta
Vapa është sugjestion duhet të zhveshemi
Rruga kur është e thepisur mbathëm trashë
Rruga me rërë të imtë dhe e ngrohtë ecët zbathur
Sëmundëja është sugjestion konsumojmë ilaçe
Jeta ëstë sugjestion jetojmë
... është sugjestion...

Asgjë nga këto thënjë paraprake nuk ka qe “duhet” bërë por bëhën, andaj “duhet edhe inshallaaa”! janë fjalë me trajtë të pacaktuar, ato jan fjalë budallënjësh në sofren e të cilëve marrin pjesë të gjithë ata qe e kuptojnë jetën ndryshe. Sepse mesatarje e jetës është rreth shtatëdhjetë vite, e qartë është jeta është e afatizuar. Andaj gjatë jetës çdo gjë është e afatizuar. Asgjë nuk pret të behët sipas “duhet” edhe “inshallasë”. Atë çfarë e kam kuptuar vet dhe provuar vet, duke ia S U G J E R U A R edhe të tjerëve SHËNDETIN. Këto gjëra i kam kuptuar pak me vonesë sipas mendjes s’ime, por kurrë nuk është vonë, kur njeri pas të gjitha këtyre të kaluarave e qe nuk do ti përmendi në këtë parathënie, për hire të shëndetit Tim personal dhe pastërtisë së shpirtit Tim, provojeni edhe ju or njerëz të urtë një dhuratë qe ua ka dhuruar Zoti falas siç qe i ka dhuruar edhe shumë e shumë gjëra qe i shijojmë me anë të shqisave të vetëdijes sonë, kur ato në vetëdijen qenies suaj bëjnë pjesë mesatarisht vetëm 4 %. Ku janë edhe rreth 96 % e të mirave qe u ka dhuruar Zoti, ndërsa njeriu nuk i dinë, andaj shfrytëzoni këto të mira: materiale, shëndetësore dhe shpirtërore.

Kanë thënë:
“Mendja e shëndoshë në trup të shëndoshë”
“Shëndeti hapë çdo derë në jetë”
“Me shëndet edhe bjeshkët i tretë”
“Ilaçet janë sugjestive”
“Çaji është sugjestiv”
“Fjala është sugjestive”

Andaj të gjitha këto janë të vërteta të vërtetuara me mija e mija shekuj, prandaj sipas të nderuarit Emil Kue-së gjërat e gatshme vetëm duhet konsumuar pasi qe janë të destinuara pikërisht për qenien e njeriut. Si duhet konsumuar këto të mira qe na u dhuruan nga Zoti? Atëherë unë po e shtoi në vend të Emil Kue-së të gjitha SUGJESTIONET të shndërrohen në AUTOSUGJESTION dmth të bindemi dhe të kemi besim të plotë në këtë libër të verifikuar personalisht nga unë edhe të tjerët qe botërisht i falënderohen Emil Kue-së.

Unë dëshiroi qe çdokush të dashurohet në vetvetën, ta doi, vetvetën, ta edukoi vetvetë, të jetë sa më i shëndoshë, se shoqëria krijohet nga individi e jo individi nga shoqëri. Ai qe don vetvetën ai don çdo kend. Andaj Çfarë do të presim nga individi i kundërt.

Pejë, 24 tetor 2004 Hasan Salihaj
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:16 pm

N E U R O N I

Sistemi nervor na ndihmon që të reagojmë e të sillemi siç duhet ndaj ngacmuesve të mjedisit. Ai përcjell informacionin në çdo pjesë të trupit. Në mënyrë specifike, sistemi nervor qendror mbart mesazhe për mjedisin prej organeve të shqisave në trurin tonë, ku mesazhet analizohen dhe merren vendime. Pastaj sistemi nervor përcjell mesazhe për këto vendime në muskujt dhe gjëndrat tona dhe kështu ne mund të reagojmë e të sillemi siç duhet.
Sistemi nervor njerëzor është i përbërë prej miliona qelizash të imta nervore të quajtura N E U R O N E.

S I N A P S I
Për të kaluar nga një neuron të neuroni tjetër informacioni duhet të përshkojë S I N A P S I N , hapësirën mes aksonit të një neuroni (të quajtur neuroni parasinpatik) dhe dendriteve të neuronit tjetër (të quajtur neuron passinpatik), Sinapsi është shumë i vogël, rreth .03 mikron i gjërë ose sa një e milionta e 2,54 cm.
Ky tekst është insert i tekstit të librit: “Psikologjia, botim i dytë nga Terry F. Pettijohn”
Në bazë të materies psikologjike që unë njoh, jam ardhur në përfundim se: Ngacmimet që i bëhen njeriut, ato e dukshme si dhe ato të pa dukshme, neuroni i pranon dhe transmeton në terë qenin njerëzore (organe dhe organele). Transmetimet (ngacmimet) e dukshme: Sulmet e ndryshme nga qeni, njeriu, bubullima, vetëtima, aksident me makinë e automjete tjera, përqafime me të dashurin apo të dashurën, prindin, mikun e tj. Puthjet, ledhatimet etj. Transmetimet (ngacmimet) e padukshme): Shija, njelmët, ëmbël, thartë, hidhur etj., Nuhatja, e aromave të ndryshme dhe të ndotësve të ndryshëm etj. Dëgjimi, i zërave të këndshëm dhe atyre tërbuese tj. Me një fjalë, çdo ngacmim që ka njeriu në mesin ku ai gjendet, neuroni me mekanizmat e vet i transmeton në qendrën nervore dhe në të gjithë mekanizmat tjerë të qenies njerëzore, si ato të dobishme ashtu edhe ato të dëmshme. Të dobishmet, njeriut i sjellin dobi. Ndërsa, të dëmshmet, njeriut i sjellin dëme. Apo ngacmimet e dobishme sjellin shëndet dhe mirëqenie për njeriun dhe e kundërta, të dëmshmet sjellën sëmundje dhe gjendje të mjeruar te njeriu. Çdo njeriu kur i thuash fjalën “MIRË”, ai njeri ndihet mirë dhe i relaksuar. Njeriut kur i thuash fjalën “KEQ”, ai njeri nuk ndihet mirë dhe është i tendosur. Nga këtu mund të filloi me këshillat e temës që e kam hapur dhe siç titullohet me titullin: “NJERIU, EDUKATA DHE SEKSI NGA LINDJA DERI NE VDEKJE”.
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:17 pm

Top Shou më shtyri të shkruaj!

Emisionet e juaja rreth shërimit dhe mashtruesve të shërimit i përcolla me shumë vëmendje. Kam menduar se do të përfundoi me një përmbyllje siç do e ceku unë në fund këtij shkrimi. Si mundet një profesor i çfarëdo shkence natyrore, psikologjike, teologjie, medicine shkencore, alternative etj, të hedhin poshtë ata shkencëtarë nga të cilët kanë marrë dituri? Po të njëjtit, e bëjnë si limonin e shtrydhur, për ti hedhë në mbeturina se ata e kanë gabim? Unë kam pasion leximin dhe atë kam lexuar në libra siç është “DIANETIKA” L. Ron Hubbard ku gjeta këtë të dhënë: “Njeriu mesatar në rruzullin tokësorë, kapacitetin e trurit e shfrytëzon 4 %!” Më tutje, kam dëgjuar në një emision të Radio Dukagjinit në Pejë, transmetimin e njëqind emrave më eminent të dijes në këtë rruzull tokësor sa përçin kanë shfrytëzuar kapacitetin e trurit. Mirëpo, mu më kanë interesuar vetëm ata që kanë shfrytëzuar kapacitetin e trurit një çikë më shumë se mesatarja. Siç janë: Anshtajni 7%, Njutni 8%, Jezusi apo Isaja 11 % dhe Muhamedi 13 %. Kush e ka matë dhe në bazë të cilave të dhëna janë përcaktuar këto përqindje nuk me intereson fare! Ato ekzistojnë, kujt i intereson mund ti gjejë.
Prapë kthehem të ai katër përqindëshi (mesatarja e përgjithshme). Në bazë të kësaj, një profesor i nderuar, mjek, jurist, psikolog etj, etj, si mund të lejojnë vetës aq komoditet, të hedhin poshtë gjëra që ekzistojnë ndërsa ende nuk janë të hulumtuara. Duhet ditë mirë se bota do të shuhet e nuk do të zbulohen fenomenet natyrore. A ka mundësi profesorët e nderuar të thoin: “Në bazë të hulumtimeve shkencor, kaq ka zbuluar shkenca, ndërsa tjerat mbesin të zbulohen nga ju dhe pasardhësve tuaj. Ne kaq kem arritur, aq dimë, dhe asgjë nuk është absolute, çdo gjë është relative, absolute është vetëm ajo që çdo gjë është relative”, mbaron citati.
Zotëria im vet ke krye Universitetin dhe fortë mirë e dinë se: Gjuhëtarin po ta pyetnin për matematikë, atij do i dhemb koka dhe e kundërta. Juristin po ta pyetnin për shkenca natyrore, ata do thoin: “ne ekspertët i marrim për ekspertiza gjyqësore, çfarë më hynë mu ajo në punë”. Në një mënyrë çdo person me profesion përkatës, jo që nuk është kureshtarë të dija dhe profesionin tjetër, por për shkak të mosdijes së tyre shprehin fjalë fyese, duke ngritë në lartësi profesionin e vet. Edhe sot e asaj dite, qysh se është themeluar shkenca e fiziologjisë mbi njeriun, nuk është saktësuar mekanizmi i cili shkakton 3000 dridhje të muskulit për një sekondë! Andaj del Fiziologu dhe thotë: “të gjitha i di!”
Unë jam një njëri i thjeshtë që kam përfunduar Universitetin në Prishtinë, me profesion inxhinier i diplomuar i Agronomisë. Kam qenë i pasionuar pas leximit, kështu që si nxënës i shkollës mesme kam lexuar: Marxin, Leninin, për herë të parë ka dalë KUR’ANI në gjuhën serbokroatishte, Sociologjin e Ante Fiamengos profesorit të Zagrebit të i cili ka doktoruar i ndjeri Fehmi Agani etj.
Dëgjoni zotëri, çdo vepër e çdo autori që e ka pranuar shkenca, pa marrë parasysh cilës lami i takon dhe që kanë marr dije të tjerët nga to, për mua ato vepra edhe autori i tyre është shumë larg dhe shumë më i madh dhe më i lartë se doktorët e shkencave në botën shqiptare dhe gjetiu të cilët janë të mbyllur në lëvozhgën e punimit shkencor për disertacionin e doktoranturës.
Pasi që fjala ishte për shëndetin, respektivisht shërimin e njeriut në mënyra të ndryshme dhe nga njerëz të paautorizuar. Do e citoi një thënie nga libri i Kurt Tepevenit: “Do vjen koha kur pasardhësit tan do tallen me neve se si njerëzit shërohen vetëm me ilaçe, kur burimi i sëmundjeve 75 % vjen nga mendja e njeriut, ndërsa 25 % të sëmundjeve kanë burim biologjik që duhet të shërohen me ilaçe”.
Kam pritë nga prezantuesit e juaj, që bile ti numëroi aq sa kanë pasur dijeni faktorët që ndikojnë në shërimin e njeriut. Sidomos kam pritur nga Arqilea i cili kam respekt të madh ndaj ti, të mos ngatërroi kuantumet fizike me njerëz që nuk e njohin çfarë është ajo. Shumë njerëz nuk njohin vetveten, babin, nënën, fëmijën e vet e le ma të njohin termin e tillë apo fenomenet fizike që ndoshta ka dëgjuar rastësisht nga dikush si atë ditë nga Arqilea. Ju lutëm, jo popullit tim shqiptarë, por tërë njerëzimi! “Të gjithë do shuhem dhe nuk do arrijmë të eksplorojmë të gjitha fenomenet e natyrës. Ato ekzistojnë, janë transparente, urdhëroni dhe eksploroni nëse keni dëshirë ti njoftoni.
Faktorët të hulumtuar dhe të verifikuar në mënyrë shkencore që ndikojnë në shërimin e njeriut (ato që i di unë) janë:
- Mjekimi me ushqim,
- Mjekimi me ilaçe,
- Mjekimi me ujë,
- mjekimi me baltë,
- mjekimi me anë të masazheve,
- mjekimi me banjë
- mjekim solar,
- mjekim me rrezatim,
- Mjekimet psikologjike:
- Hipnoza,
- Sugjestioni (hetero dhe autosugjestioni),
- Dianetika,
- Aktivitetët fizike : sporte të ndryshme, qarkullimi nëpër natyrë etj.
- Aktivitete psikike: meditime, pushime të ndryshme psikike etj.
Deri këtu di. Për të gjitha këto lloje të shërimit ka mbështetje të mëdha nga librat e ndryshme. Duke u falënderuar të gjitha këtyre që ceka më parë, unë si 65 vjeçar kurrë nuk kam përdorë ilaçe dhe jam top për nga shëndeti. Ja një shembull: Analginën e kam përdorë deri para vitit 1990. Kur kam vërejt se edhe Analgina më është bërë ilaç sugjestiv. Kam ndërpre në mënyrë të tërësishme. Nga ajo kohë kurrë nuk kam përjetuar dhimbje të kokës.
Për të përfunduar. Unë jam njeri që kam nda mendjen në mënyrë të prerë për të respektuar vetëm atë njeri që nga ai e kam marrë një këshillë të mirë që më ka shërbye gjatë jetës sime edhe pse ka pasur peshë shumë të vogël. Me tërë qenien time respektoi shkencëtarët e verifikuar. Për kokën time nuk do i njollosi as me fjalë dhe as me gjeste që nuk i ka hije një njeriu. Shembull: Frojdi, Jungu, Marphy, Emil Coue, Shelbah, L. Ron Hubbard, Dali Carnegie, Hamit Beqja, Sabir Krasniqi etj. Dhe të gjithë ata që në mënyrë transparente ndihmojnë njeriun në atë nivel që ai të kuptoi filozofinë e dijetarit çfarë donë dhe çfarë po bënë. Ne që ushtrojmë, ose më mirë më thënë “shkarravisim” nëpër libra shkencore, nuk dimë më shumë se 10.000 fjalë të fjalorit. Ne tani duam ta bezdisim me terma shkencor njeriun që tërë jeta e ka kaluar nëpër fusha, apo pyll. Emil Cue thotë: “Çdo njeri në trupin e vet e ka energjinë e vet shëruese, andaj kërkoje atë se ajo do të dali në ndihmë”. Sikur të thoshte, se njeriu ka neuronet, sinapin, qendra nervore , bioenergjinë, antitrupa, nyje nervore, kompleks diellor, celiak, vepron ky ligj, apo ai ligj etj. Për njeriun e tillë të gjitha janë të kota. Njeriu i rëndomtë do çmendet, si profesorit të gjuhës shqipe të i përmendet matematika.
Një vërejtje për emisionet publike, apo edhe shkëmbimet e mendimeve. Propozoi që njëherë e përgjithmonë të mësohemi që kur të parashtrohet një problem, problemit të parashtruar ti shkohet deri në skaj. Në mënyrë që ai problem të merr formën e vet në opinionin publik dhe në vet njeriun. Ju përshëndes.
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:17 pm

ngacmimet “materiale”

Thellë jam i bindur se çdo ngacmim që ngacmon qenien njerëzore është ngacmim material, edhe nëse ai ngacmim është ëndërrues gjatë gjumit. Shembull: ngacmimi fizik bëhet përmes: ndrydhjes, pickimit, therjes, prerjes, djegies dhe lëndimeve të ndryshme të cilat është e mundur të matën si për nga intensiteti, si për nga forca. Ngacmimet akustike, ashtu janë materiale sepse, çdo intensitet i zërit mund të matet. Ngacmimet kimike, thartë, njelmët, ëmbël, ithtë etj edhe intensiteti i tyre mund të matet. Ngacmimet optike: çdo lloj rreze që ngacmon syrin si shqisë, intensiteti, ngjyra gjatësia e intervaleve mund të matet. Ngacmimet e të nuhaturit: aromë e këndshme apo erë kundërmuese, intensiteti i tyre mund të matet. Jam më se i bindur se edhe llojet e ngacmimeve siç janë: Ledhatimi, përqafimi, aktet e ndryshme sportive apo seksuale si dhe gëzimi apo hidhërimi kanë mundësi të maten. Atëherë konstatoi se çdo dukuri që ka të bëjë me qenien e gjallë e sidomos me njeriun është materie. Edhe pse nuk di fare se shpirti a është materie apo jo, sipas meje është materie ende e pa zbuluar, pasi që shpirti ekziston. Çdo çrregullim i harmonisë stabilizuese në organizmin e njeriut quhet SËMUNDJE.
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:18 pm

Nëna shtatzënë dhe fetusi

Pasi që thash ca fjalë për ngacmime, tani do bëjmë fjalë për ngacmimet e nënës shtatzënë dhe prekja e fetusit nga këto ngacmime. Po sa ngelë gruaja shtatzënë, gruaja a e tillë duhet ndryshuar çdo sjellje të “çoroditur”, nëse ka pasur ves të tillë. Menjëherë duhet të kaloi në fushën e dashurisë, mirësisë, qetësisë fizike dhe shpirtërore. Të konsumoi ushqime të freskëta dhe të shëndosha. Të lexoi tituj të ndryshëm për bukuri, dashuri, diç madhështore, për mënyrën e mbajtjes së shtatzënisë së suksesshme, mënyrën e përgatitjes për lindje, edukimin e fëmijës në periudha të ndryshme edhe libra për përgatitjen e ushqimeve pikante dhe të shëndosha. Shëtitje të shpeshta në këmbë të qeta pa tensione vetëm e vetëm për ta mbajtur kondicionin fizik. Të vizito piknikë si dhe të afërmit e sajë vetëm e vetëm aty ku nuk do hasë në tensione psikike. Po ashtu edhe babai i fëmijës, fare nuk guxon të bëjë edhe gjestin më të vogël që mund të sjell tension bashkëshortes së vet. Por, të ketë kujdes të posaçëm ndaj bashkëshortes deri sa është në shtatzëni. Ti ndihmoi çdo gjë që ka mundësi dhe që i takon. Harmonia të jetë në nivel sa më të lartë, për hir të fetusit bebes së ardhshme, duke u marr vesh për çdo gjë që pengon zhvillimin normal ndër bashkëshortor. Baba duhet pasur përgjegjësi, aq sa ka përgjegjësi nëna për mbajtjen e fetusit në stomakun e vet gjatë terë kohës, duke gjetur vetëm e vetëm marrëveshje të mira dhe të arsyeshme për të dyja palët. Me këtë tempo të jetës gjatë shtatzënisë, prindërit, do fitojnë një fëmijë të mrekullueshëm.
Edhe pse nuk kamë dëshirë fare të shkruaj për gjëra të çoroditura, për hir të përfitimit një bebe të re të shëndoshë dhe shumë produktive për prind, familje dhe tërë shoqërinë, atëherë, nëna duhet flakë në tërësi: Duhani, alkooli, droga, ushqimi i pa pastër dhe i prishtë ose bajat, tensionet në mes bashkëshortëve, shikimi i filmave trishtues, dëgjimi i lajmeve trishtuese, leximi po ashtu i lajmeve trishtuese, llafe të pa dëshiruara për njeriun në qe sjellin të afërmit e të tjerët. Zënkat, biseda konfuze dhe pa kurrfarë përmbajtje, thashethemet pa kurrfarë dobie. Me një fjalë çdo gjë që nuk ja donë zemra mos me bërë dhe as mos e pranuar! Çdo gjë që lëndon zemrën mos të pranon e as mos të ju eksponohet. Vlen për nënën dhe babin e fëmijës së ardhshëm.
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:18 pm

Ëndrra produkt i ngacmimeve

Ngacmimi i parë me ka ndodhë në vitin 2003. Isha mysafir i një miku në Prishtinë. Kur ram me fjet miku më shtroi afër akuariumi me peshk. Gurgullima e ujit përmes zërit të vet ma ngacmonte sistemin nervor gjatë gjumit tim. Atëherë shija ëndërr se jam duke udhëtuar nëpër një lum me shumë gurë, shkurre dhe terren shumë i pa përshtatshëm. Kështu që kur jam zgjuar në mëngjes, jam zgjuar plotësisht i lodhur. Ky është një ndër argumentet se si veprojnë ngacmimet e fenomeneve natyrore në sistemin nervor edhe pa pasur kurrfarë kontakti.
Ngacmimi i dytë ka ndodhë natën e datës 07. Prill të këtij viti. Në agun e mëngjesit, nën kulm gugatshin pëllumbat. Ngacmimet e gugatjes së pëllumbave në mua prodhuan kësi lloj ëndrre: Unë shija ëndërr sikur të isha në rajonin e Peshterit ke daja im. Daja im me tha: “eja të shkonim në një qytezë siç është Tutini dhe do gjejmë femra sa të duash, sepse e kanë mbyllë shtëpinë publike dhe atje do shoqërohem me to”. Me mua ishte edhe nipi im pesë vjeçar Ermali. U futem në një rrugë, ku në njërin krah shtrihej qyteti, ndërsa në krahun tjetër pyll. Daja im gjeti një femër dhe e futi në skaj të pyllit dhe bënte me te seks dhe u dëgjonte gjëmimi me zë të madhe. Në anën tjetër një femër më kapi mua për krahu dhe donte të më fuste në pyll, mirëpo, nipi im i vogël me kishte kap për pallto dhe në asnjë mënyrë nuk me lejonte të shkoi. Duke i bërtitur nipit që të më lëshoi e të me pret deri sa të ndahem nga ajo femër, mua më doli gjumi, duke dëgjuar gugatën e pëllumbave. Ashtu si ngacmohet prindi, në rastet e më parë të përmendura për nënës shtatzënë ashtu edhe fetusi i nënës përjeton të njëjtat ngacmime. Këto dy ngacmime që i kam përjetuar dhe shkruar, kanë peshë të madhe në fenomenet psikologjike të njeriu.
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:18 pm

Hipnoza kundër dhimbjeve të lindjes

Shfrytëzimi i hipnozës në këtë drejtim mënjanon te gratë kompleksin e frikës dhe u mundëson atyre lindje pa dhimbje. Përdorimi i hipnozës në obstetrikë është shumë i popullarizuar në Britani dhe Itali, por edhe në shumë vende të ndryshme të botës.
Në kongresin e Psikiatërve që u mbajt më 1983, në Bled të Sllovanisë, pati polemika të shumta në relacionin instinkt-frikë amënore. Një pjesë e psikiatërve mendonin se aplikimi i anestezisë dhe hipnozës gjatë procesit të lindjes, pra largimi i dhimbjeve, dobëson instinktin amënor, instinkt i cili është i domosdoshëm për lidhjen shpirtërore mes nënës dhe fëmijës, derisa pjesa tjetër kundërshton këtë hipotezë, duke pohuar se përgjigja për atë raport nënë – fëmijë duhet kërkuar duhet kërkuar në strukturat specifike të personalitetit të individit.
Këtë tezë e mbrojnë edhe tre psikiatër të njohur amerikan: M. Abramson, V. Heron dhe D. Newbold, të cilët e refuzojnë mendimin se gruaja duhet të përjetojë dhimbje gjatë lindjes për të pasur raport shpirtëror nënë – fëmijë, duke cekur rastet te disa popuj primitivë ku lindjet bëhen fare pa dhimbje pasi që tek ata nuk është mbjellë ndjenja e frikës për këtë akt.
Këta psikiatër, me anë të hipnozës, i përgatisin pacientet e veta disa muaj para lindjes. Për disa gra, thonë ata, kanë qenë të mjaftueshme vetëm dy seanca për t’u përgatitur për lindje pa dhimbje. Seancat kanë zgjatur nga gjysmë ore. Në seancat e tyre, me anën e sugjestioneve, kanë insistuar që gratë shtatzëna të jenë sa më të relaksuara dhe sa më të qeta gjatë aktit të lindjes.
Edhe në Rusi është aplikuar një metodë për përgatitjen psiko-fizike të shtatzënave. Edhe pse kjo metodë nuk është e njëjtë si ajo e hipnozës, të dhënat kanë rezultuar shumë pozitivisht: 85% të rasteve kanë kaluar pa dhimbje, 12% me rezultate të kënaqshme, ndërsa vetëm 3% të rasteve nuk kanë pasur sukses.
Lui Dalmas, në librin e tij “Sekretet e mjekësisë moderne”, i përshkruan këto raste: “Përgatitjen e udhëheqë një mjek akusher dhe një neuro-terapeut, të cilët gruan shtatzënë e njoftojnë për faza të ndryshme të lindjes, duke insistuar në faktin se ky akt është plotësisht natyror, kurse frika dhe ankthi i saj janë pa bazë...
Me anë të testeve të kujdesshme ata me sukses e gjenin burimin e faktorve të cilët kanë provokuar frik, që zakonisht ishin të natyrës psikike dhe që ishin rrënjosur në ndërdijen e tyre përmes bisedave ose literaturës së ndryshme, dhe me anë të sugjestioneve i mënjanonin ato bindje të gabuara mbi aktin e lindjes...”
Edhe dr. K. Tepperweini në librin e tij “shkolla e lartë hipnotike” shpreh mendimin: Në çoftë se gruaja mësohet (ushtrohet), që aktin e lindjes ta pres në mënyrë të natyrshme dhe të qetë, do të habitet edhe vet se lindja, jo vetëm që do zhvillohet shpejtë, por dhimbjet fare nuk do ti ndjejë, pasi dhimbja krijohet për shkaka të tendosjeve shpirtërore. Me fjalë tjera, frika nga dhimbjet provokon (prodhon) dhimbje”.
Ekzistojnë shumë mundësi përmes të cilave mund të mënjanohen dhimbjet gjatë lindjes, por njëra ndër metodat më efikase mbetet hipnoza. Përgatitja e shtatzënës duhet të filloi disa muaj para lindjes, ndonëse nuk përjashtohet edhe mundësia e aplikimit të hipnozës drejtpërdrejtë gjatë aktit të lindjes. Ajo, përmes seancave, duhet të përgatitet që atë akt ta pres pa kurrfarë kompleksi, por qetë dhe e relaksuar si një akt madhor në jetën e saj.
Pasi e kemi futur shtatzënën në gjumin e thellë hipnotik, fillon me sugjerimet:...Jeni plotësisht e qetë dhe e relaksuar. Çdo gjë me ju është në rregull. Asgjë nuk po ju pengon në këtë gjendje të këndshme, përkundër po ndieni kënaqësi. Gjatë çdo frymëmarrjeje po futeni thellë e më thellë në këtë gjendje të kënaqësisë shpirtërore. Qetësia po ua mbështjellë të gjithë trupin si një energji mbrojtëse. Po e ndieni veten shumë mirë dhe të sigurt. Vetëm zërin tim po e dëgjoni dhe asgjë tjetër, vetëm zërin tim. Ai po depërton lehtë dhe thellë në ndërdijen e juaj, nga ku edhe do të zbatohen sugjestionet e dhëna. Ju jeni shtatzënë edhe jeni krenare për atë. Pas një kohe prisni edhe lindjen e frytit tuaj më të dashur e më të shtrenjtë. Gjatë gjithë kohës, deri në aktin e lindjes, do të ndiheni shumë mirë, e qetë dhe e relaksuar. Nuk do të ndjeni mundime e as dhimbje, përkundër do të ndieni një kënaqësi të këndshme, ashtu si po e ndjeni tani. Ju do të përjetoni aktin e lindjes fuqishëm, me të gjitha ndjenjat, por pa dhimbje, pa pasoja dhe me një kënaqësi të pa përshkruar. Edhe shërimi i juaj do të jetë shumë i lehtë dhe më i shpejtë... Po e ndieni veten shumë mirë. Këto sugjestione që u thash po depërtonin dhe po regjistrohen thellë-thellë në ndërdijen tuaj, nga ku edhe do të realizohen. Dita ditës ju do ta ndjeni vetën mirë e më mirë, të qetë dhe të këndshme me plot energji dhe disponim...”Hipnoza siç shihet edhe nga rastet e lartpërmendura, mund të përdoret në shërimin e shumë sëmundjeve dhe mënjanimin e shumë shprehive të padëshiruara negative. Për sqarimin e detajizuar te sugjestioneve për të gjitha sëmundjet duhet të shkruhet një libër kapitale, por ju, duke u bazuar në rastet e lartpërmendura, mund të zbatoni atë edhe në shumë raste të tjera, kur e shihni të arsyeshme.
Marrë nga libri: HIPNOZA shkencë apo fiksion nga: S. Krasniqi
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:19 pm

Fëmija i porsalindur gjatë vitit të parë

Janë tre faktor kyç që duhet pasur kujdes rreth kultivimit të fëmijës nga lindja deri në mbushjen e vitit të parë dhe ata janë: Ushqimi, pastërtia dhe gjumi.
Ushqimi më i preferuar dhe i pa zëvendësuar është qumështi i nënës së vet. Qumështi i nënës përmban elemente organike që përmbajnë sasi t konsideruar antitrupa, për krijimin e imunitetit të fëmijës. Imunitetin për mbrojtjen e organizmit nga sëmundjet e ndryshme dhe trysnitë gjatë jetës fëmija e merr qysh me konsumimin e mirë dhe të shëndoshë të qumështit të nënës. Nëna para se të jap qumësht fëmijës së porsalindur duhet pastruar gjirin mirë dhe rreth gjiri aty ku ka kontakt, buza apo dora e bebes. Sepse nëna gjatë punës djersitët, e djersa largon materie helmuese nga trupi i sajë, kështu që mund ti shkaktoi dëm bebes. Kur nëna ka mjaftë qumësht me thithjen e bebes janë tri gjëra të mira: njëra është ushqimi i shëndetshëm i bebes, dyta eksitimi i fëmijës njëkohësisht edhe i nënës. Me rritjen e bebes, ushqimin duhet plotësuar me qumësht industrial ashtu siç preferonin ekspertët. Në këtë rast duhet pasur kujdes të madh, në sasi dhe cilësi. Cilësia duhet verifikuar me kujdesin më të madh, sepse tani bota i takon biznesit e jo kujdesit.
Pastërtia gjithashtu është një ndër faktorët kyç, sidomos për beben si qenie shumë të brishtë. Mirëpo, nëna e bebes nuk duhet krijoj komplekse rreth saj. Por të jetë e qetë dhe e kujdesshme, sepse vetëm punët e mira kryhen në gjendje të qetë dhe me disponim të mirë. Për të shkruar unë për pastërti është e tepërt, pasi që tani çdo ditë ka shkrime e shkrime të përcjella me propaganda të ndryshme. Shkrova më parë se duhet pastruar gjoksi mirë kur fëmija thithë, por tani duhet që edhe shishen nga e cila pinë qumësht të pastrohet duke e sterilizuar. Gabim i madh është kur thithësja plastike bie ne dysheme apo gjetiu, ndërsa nëna e futë së pari në gojë, kam pasur rast të shikoi babanë fut në gojën e vet e pastaj ja ve në gojë bebes. Ky është një gabim i madh mos të them kardinal. Sepse njeriu i madh duhet me ditë se së pari posedon dhëmbët, të cilët dashtë e pa dashtë, nuk mund të pastrohen ashtu siç mendonin ca njerëz. Vetëm gjatë thithjes së ajrit me mija mikroorganizma thithen përmes ajrit. E mos të bëjmë fjalë për nënat dhe baballarët që përdorin duhanin, alkoolin etj.
Gjumi është faktor jashtëzakonisht kyç për fëmijën e porsalindur. Kam rritur gjashtë fëmijët e mijë dhe dy të çunit tim, andaj jam shumë mirë i informuar. Djepin e shqiptarit asgjë nuk e zëvendëson!!! Kemi provuar me të gjitha pajimet tjera më bashkëkohore, fëmija nuk është rehatuar si në djep. Lidhja e fëmijës ne thoshim me shokë (lulak), ndërsa Peja me kundak, është metodë fort e mirë, sepse një mbahet trupi i drejtë dhe dy fëmija duke u lëkunur ndien vetën shumë stabil kur është i lidhur. Duke e përcjellë me këngë të ninullave me zë të ëmbël dhe të lehtë, që fëmija të ndien kënaqësi duke dëgjuar zërin e nënës së vet, atëherë është i sigurt se është pranë nënës, andaj, gjumi e merr me një kënaqësi të madhe. Çdo dhunë për të venë e fëmijën në gjumë është barazi me katastrofën e tij, që kur rritet do të reflektohen dhe shfaqen moskënaqësitë e ti ndaj prindit.
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:19 pm

Paraprakisht ju kërkoi falje, juve dhe lexuesve tjerë. Gjatë shkrimit tim, sepse jam koncentruar në dukuri psikologjike e aspak nuk ja kamë vë veshin asaj: Biologjike (Anatomike, fiziologjike, biokimike dhe gjenetike) . Kam shkruar në mënyrë të pakontrolluar sepse populli shqiptar i Kosovës stomakun e quan bark, ndërsa ai shqiptar i Shqipërisë stomak quan atë qe shqiptari i Kosovës e quan lukth. Mirëpo, i tërë ky gabim është bërë se është shkruar duke u koncentruar vetëm e vetëm në anën psikologjike. Edhe pse e njoh fortë mirë krijimin e fëmijës qysh se nga ngjizja dhe të gjitha fazat zhvilluese në vijim, në aspekt biologjik, fiziologjik, biokimik dhe ai gjenetik. Nuk do e zgjasë, por përmirësoi gabimin tim më shumë teknik të pa kontrolluar (duke menduar se po shkruaj për popull, as që e lexon populli, nuk jam kujtuar se do lexonin ekspert, në këtë rast Ju i nderuar) sesa ai biologjik që qon peshë më shumë në këtë shkrim.
Qendrat nervore (sistemi nervor) janë ato që rregullonin tërë procesin fiziologjik, biokimik, anatomik dhe morfologjik. I vetmi faktor që futë njeriun në funksion fizik është sistemi nervor. Nëse njeriu mirët me aktivitet fizik posedon edhe veti përkatëse morfologjike dhe e kundërta. Kjo dukuri është tipike për tu krahasuar procesin i sistemit nervor me atë biologjik.
Normal që i tërë procesi i fekondimit bëhet në mitër (anë) siç e quajnë nënat tona, bashkimi i spermatozoidit me qelizën ve, bashkimi i gjysmës kromozomeve të mashkullit së me atë gjysmën e kromozomeve të femrës ndarjet e qelizave ngjizja, zhvillimi i fetusit etj, etj. Por përsëri po them se Sistemi Nervorë Qendror (SNQ) është ai që rregullon çdo gjë në organizmin e njeriut.
Në këtë rast po e citoi autorin e librit, “shkolla e lartë e hipnozës” Kurt Tepeven kur thotë: “do vjen koha kur pasardhësit tonë do tallen me neve se si ne shërohemi me medikamente (ilaçe), kur 75 % të sëmundjeve kanë burimin në sistemin nervorë që duhet trajtuar ndihmën e sistemit nervor (psikologji), ndërsa 25 % janë sëmundje biologjike që duhet trajtuar me ilaçe!”
Nuk është e rastit që kam hapur temë të re “Sjelljet që bezdisin në jetën e një qifti!” Kur po sa erdha nga qyteti, posa u ula pranë PC rreth orës katërmbëdhjetë, gruaja nuk ka gjet kohë të pastroi dhomën time të punës, por bash kur unë u ula tu përgjigjem. Për mua nuk donë koment gabimi që e kam bërë.
Ja një moment psikologjik shumë interesant. Deri sa gruaja ishte shtatzënë, udhëtonte në këmbë me burrin e vet. Pasi që ajo ishte etur shumë, ujë nuk kishte pasur afër, shikon një kopsht me limona. Për të larguar etjen, merr gjilpërën therë një limon në mënyrë qe mos te hetoi i zoti dhe thithë lëngun e limonit. Pasi që lind fëmija dhe rritët ca, kishte marrë veti të prapt therte tarqukun e ujit që mbanin tregtarët për të pi ujë. Kështu që e zunë djalin duke therë tarqukët. Atëherë pyesin një hoxhë, çfarë e shtyn djalin te therë tarqukun. Mos me zgjat vjen në përfundim që nëna e djalit ka therë limonin gjatë shtatzënisë. Unë nuk do e zgjasë, se këtë dukuri e kam përjetuar hiq ma larg se dy ditë më parë por në formë tjetër. Andaj Çdo prind duhet pasur kujdes të madh deri sa fëmija të kalon bile fazën falike dhe atë adoleshente.
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:19 pm

Kultivimi i fëmijës gjatë vitit të dytë

Si gjithnjë fëmija kanë nevojë të madhe për prezencën e prindit, sidomos të nënës në vitet e para. Pasi përfundon, apo në përfundim të vitit të parë fëmija fillon të njoh më mirë prindërit, fillon të bëhet gjithnjë e më shumë kureshtar. Fillon të ecë, apo zvarritet, ecë në duar dhe këmbë. Mirëpo më kyçe është prezenca e nënës në çdo hap, duke e stërvitur që me kohë të caktuar të flejë të ngrënë, në mënyrë që nëna ti kryej punët e shtëpisë me kohë dhe pa u lodhur nga pengesa e fëmijës. Fëmija në këtë moshë është pak më i zorshëm se gjatë vitit të parë. Shumëkush e ka vërejt, kur prindi ja japë gjërat për të lozur fëmija i moshës njëvjeçare, fëmija e hedh me qellim. Qëllimi i fëmijës me hedhjen e gjërave, ja bënë me dije prindit se fëmija përveç prezencës donë të lozi me prindin. Në këtë rast fëmija nuk donë me lozë me lodër, por përmes lodrës donë të lozë edhe me prindin duke ja tërheq vëmendjen prindit. Ushqimi i shëndoshë, gjumi i programuar me kohë, përdorimi i lëngjeve sa më natyrale, pastërtia gjithmonë duhet përcjellë fëmijën. Ushqimi më i ngrohtë shpirtëror për fëmijën është prezenca e fëmijë
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:20 pm

Nënvetëdija“

Për të kuptuar më mirë funksionin e mendjes suaj – thotë Xh. Marfi, - paramendojeni atë si një kopsht. Ju jeni kopshtar që tërë ditën diçka mbjell (mendon v. j.) Atë që e keni mbjell në nënvetëdije, do ta korrni në trupin tuaj në marrëdhënie me botën e jashtme”. Me fjalë tjera: ju jeni mendimi i juaj.
“Nënvetëdija mund të krahasohet me tokën ku rritën të gjitha llojet e bimëve, si ato të mirat ashtu edhe ato të dëmshmet. Dikush korrë fruta e dikush baroja. Secili mendim çoftë i juaj apo i imponuar, është shkas, ndërkaq tjerat janë vetëm pasoja”. Mu për këtë duhet tu kushtohet rëndësi mendimeve apo sugjestioneve, pavarësisht se a janë tuajat apo të huajat, sepse, kur ato pranon vetëdija, kalojnë në nënvetëdije, pastaj si forcë krijuese nga thellësitë e nënvetëdijes udhëheqin veprimet e individit. Kështu që, të ata individ që janë më të ndjeshëm në aspekt emocional, edhe sugjestioni më i thjeshtë bënë efektin e vet, qoftë pozitiv, qoftë negativ.
Duhet ta kemi parasysh se, për pranimin e sugjestioneve, rolin kryesor e luan vetëdija. Këtë e vërtetojnë edhe eksperimentet e shumta që i kanë bërë psikologët dhe ekspertët me anë të hipnozës. Pra, nënvetëdija i pranon si të gatshme të gjitha sugjestionet që vijnë nga vetëdija, qofshin te mira apo të liga, të vërteta apo të pavërteta. Shembull: në qoftë se hipnotizuesi i sugjeron mediumit ta pranoi identitetin e një individi tjetër, ose të shndërrohet me mend në fëmijë etj., ai (pasi që nën hipnozë sugjestioni pranohet plotësisht) pa kundërshtim do të pranoi rolin e imponuar. Ngjashëm do të ndodhë p.sh. edhe nëse mediumi sugjeron se po kruhet koka, po dhemb dhëmbi, po kollitet etj. Këta shembuj na tregojnë sa është e fortë forca e sugjestionit apo e autosugjestionit e pranuar si e vërtetë.
Në bazë të shkrimit që shkrova deri me tani, për nevojat e mija jam mbështetur pikërisht në dije dhe nënvetëdije autosugjestive nga autori Emil Coue. Lidhshmërinë e dijës me nënvetëdije e kam kuptuar në këtë formë, ku rezultatet nuk më kanë munguar. Gjatë leximit tim kam mësuar se drejtimi, udhëheqja apo kontakti i vetëdijes me nënvetëdije bëhet më së miri në orët e mbrëmjes kur fillon gjendja e kotjës së njeriut para se ta zënë gjumi dhe në mëngjes para kthjelljes nga gjumi. Ashtu e kam paramenduar dhe ashtu kam vepruar. Pasi që në kokën time është ngulitur se vetëdija drejton, ndërsa nënvetëdija bënë mrekullia si për mirë ashtu edhe për të kundërtën, unë në bazë të këshillave që i ka shkruar Emil Coue i kam thurë autosugjestionet për të larguar nga vetja ime të metat që me kanë penguar siç janë: Dhimbja e kokës, problemi me një unazë kurrizore, një problem me gishtin e vogël të dorës së djathtë (simptomë e reumës), rritja e potencës, freskia shëndetësore dhe në fund freskia e sistemit nervor. Sipas meje kam pasur efekte të mrekullueshme. Autosugjestionet (lutjet) të bëra nga tridhjetetre herë në kohën e cekur (mbrëmja para gjumit dhe mëngjesi para ngritjes nga krevati), më kanë sjellë rezultate që askush nuk i beson, vetëm që unë në mënyrë totale kam eliminuar çdo ilaç për dhimbjen e kokës qysh se nga viti 1990 dhe tjerat me radhë kanë pasur efekt të padiskutuar por në ca vende me ndihmën e vrushkullit të ujit të ftohtë shembull: potenca.
Autosugjestioni i parë kundër dhimbjes se kokës e cila dhimbje deri në vitin 1990 me ka dërmuar ka qenë ky: “nga dita në ditë, nga ora në orë, nga minuta në minutë, në çdo kohë dhe në çdo aspekt, koka ime është gjithnjë më e shëndoshë, më e freskët dhe më funksionale”. Kështu që nga viti 1990 i kam thënë lamtumirën e madhe të dhimbjes së kokës dhe sidomos Analginës qe më parë më është bërë hajmali. Po nuk e kam pasur Analginën në xhep, koka me ka dhimbët.
Mekanizmi për veprimin e sugjestionit ashtu siç e kam kuptuar unë është ky: Duke thënë tekstin e autosugjestionit me zë të ulët aq sa ma ka kapur veshin zëri që e kamë fol, zërin e tillë në mënyrë automatike e ka kapur sinapi i neuronit, ndërsa neuroni atë e ka sjellë në qendrën e destinuar nervore, qendra nervore e ka elaboruar informacionin e autosugjestionit të folur dhe ka urdhëruar nyjat nervore të krijojnë antitrupa adekuat për luftimin e dhimbjes së kokës dhe koka për një muaj është shëruar pa problem. Ndërsa, që nëntëmbëdhjetë vite unë jam liruar nga ai problem.
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:20 pm

Edukimi I Fëmijës

Çdo etapë e zhvillimit të njeriut është më rëndësi të madhe. Fëmija gjatë thithjes së gjirit të nënës, fëmija para shkollor, çuni, apo goca, adoleshenca e deri te etapat me të rëndësishme, andaj është me rëndësi të madhe dhe problem shumë i madh e atij qe ka për detyrë ta kultivoi dhe edukoi. Për prind në vendin e parë, sepse në mënyrë natyrore ata janë përcjellësit e drejtpërdrejt dhe pjesëmarrësit e formimit të personalitetit të fëmijës së vet.
Mirëpo, neve na duket se sado kudo ka dallime sa i përket peshës së problemeve kur është fjala e etapave të veçanta. Ne në mënyrë të thjeshtë kishim me thënë : nëse bëhet fjalë për fëmijën në moshë më të re, për atë qe thithë ende dhe për atë para shkollorin në rend të parë, është aq më rëndë. Qenia e re në atë moshë është shumë e brishtë , fizikisht, në aspekt psikik do të thotë fillim të zhvillimit të vet, i pa aftë për ti ndihmuar vetës së vet – kështu që ngritja e tij është mjaftë delikate dhe me përgjegjësi ma të madhe. Duhet pasur në mend qe në këto etapa vihen themelet e përgjithshme për zhvillim të më tutej edhe që nga qëndrimi dhe veprimi i të rriturve shumë varet në kohërat e ardhshme.
Për prind kjo etapë është në veçanti më e vështira për arsye se në atë kohë vetëm ata kujdesën. Është e vërtetë se është bërë shumë për organizimin e shoqërisë për edukatën e fëmijës parashkollore. Qenësore është qe janë ngritë çerdhet për fëmijë kështu qe rrjeti i tyre po zgjerohet nga dita në ditë, ca organizata të ndryshme kontribuojnë në mënyra të ndryshme duke investuar në këtë drejtim – mirëpo kjo ende është e pa mjaftueshme. Do të thotë se barra kryesore i bie prindit dhe, në çdo rast , përgjegjësia kryesore.
Duke pasur parasysh këtë, gjithsesi është më rëndësi që prindërit të njoftohen sa më afër me disa çështje nga lëmi i edukatës së fëmijës parashkollor. një nder to është pyetja : Çfarë dhe si ti flitet dhe tu lexohet fëmijëve me rritje parashkollore.
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:20 pm

Edukimi i fëmijës parashkollor

Fëmija donë prind e “jo” lodra. Me zhvillimin e teknikës dhe teknologjisë, dita ditës po vërehet se fëmija është shumë më i zgjuar dhe më inteligjent. Sipas mendimit tim ky zhvillim ka hedh poshtë teorinë se, “fëmija i po sa lindur është i njëjtë si ai i bariut, si ai i intelektualit !” Unë gjer me tani sa mësova nga librat e ndryshëm dhe sa kamë përvojë me fëmijë, jo vetëm fëmija i bariut qe ka dallime nga ai i intelektualit, por, fëmija i një nëne ka dallim nga fëmija i nënës tjetër. Çdo fëmijë qe lind nga nëna e qetë, e urtë, e mençur, me sjellje të matura njerëzore edhe fëmija i asaj nëne është i urtë, i sjellshëm dhe inteligjent. Ndërsa edhe e kundërta, ka fëmijë të kundërt. Për mua është vendim i prerë se fëmija donë prezencën permanente dhe të pa lodhur të prindit si dhe ngrohtësinë e tij. Ka dukuri më joshëse për fëmijën në meset tjera se sa ajo prindore, mirëpo dukuritë e tilla janë jetëshkurtra dhe shumë të dëmshme, andaj me prezencën permanente të prindit mund të evitohen dukuritë e tilla.
Ja tre shembuj qe më kanë lënë pa tekst. Shembulli i parë: Nipi dhe mesa ime pesë vjeç shëtisin me mua nëpër qendrën e qytetit. Në tri vende u takuam me miq të mijë. Duke u kthye për në shtëpi nipi po me thotë në mënyrë decidive dhe shumë serioz: “gjysh jo qe ti flet gjuhen shqipe në shtëpi më mirë se të gjithë, por edhe shokët tu nuk e flasin gjuhën mirë ashtu si e flet ti !” Shembulli i dytë: Pasi qe unë shkruaj në PC, ashtu edhe nipi dhe mesa donë të shkruajnë bashkë me mua duke me imituar çdo veprim gjatë shkrimit siç janë: drejtshkrimi, kopjimi, ngjitja, formatizimi i fotove të ndryshme, sistematizimi etj. Kam qenë i detyruar të siguroi në tërësi teknikën e informatikës barabar me atë çfarë unë posedoi , si me PC, skaner, printer, aparat fotografik etj. Unë shkruaj në PC-në time, Ermali në të vetën, Erza në të vetën. Mirëpo atë ditë të kësaj ndodhie qe e kam marrë si shembull, Ermali ishte shtri në kanapenë time pas shpine dhe qante. Unë e pyeta: “Mali pse qanë ? “ Ai me thotë: “po me dhemb stomaku !”
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga SerGio prej Mon Mar 14, 2011 7:21 pm

Të folurit ose leximi
A mendoni se fëmija parashkollore interesohet për të folur dhe për të lexuar ? Gjithsesi, dhe atë në masë të madhe. Të gjithë ata që një kohë të gjatë mirën me edukimin e fëmijës këtë e dinë fortë mirë. Ndjenjat dhe imagjinata dominonin në këtë etapë, kështu që fëmijëve ju përgjigjet shumë këto forma të punës me ta. Ata me një përjetim të mrekulluar dëgjojnë kjo përmbajtje qe u pëlqen atyre, shumë lehtë transmetohet te ata situata e heronjve kryesor qe përjetojnë lehtësira dhe vështirësi të ndryshme. Andaj prindërit e sidomos nëna, nënkuptonin tërësisht në mënyrë natyrale qe të ju shpjegohet ose tu lexohet materia e tillë në praktiken e sajë.
Qysh se në fillim mund të shtrojmë një pyetje për marrëdhënien në mes të folurit dhe të lexuarit, respektivisht çfarë ka vlerë më të madhe: të folurit apo të lexuarit dhe çfarë do bëjmë për të përdorur më shumë.
Nuk ka fare dyshim qe të folurit si formë pune me nxënësit parashkollor vjen në plan të parë. Vlerën e saj e kanë vërejt shumë pedagog kështu që kanë dhënë hapësirë të madhe në veprat e tyre. Kështu, për shembull, Fridrih Frebel, shumë i merituar për edukimin e fëmijëve parashkollor , të folurit i ka dhënë aq përparësi qe me të folur (dhe këngë) mund të futën në veprim gati të gjitha lojërat dhe profesionet e ndryshme të njeriut që i ka përpunuar në kornizat e sistemit të vet të punës me fëmijët parashkollor.
avatar
SerGio
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Shiko profilin e anëtarit

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Re: Psikologjia në shërbim të shëndetit.

Mesazh nga Sponsored content


Sponsored content


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Faqja 2 e 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Mbrapsht në krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi